5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

23.09.2020 / 15:47 BiH - Ministar sigurnosti BiH

Cikotić: Preduzete aktivnosti smanjile broj ulazaka migranata

Cikotić: Preduzete aktivnosti smanjile broj ulazaka migranata
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je danas u Zvorniku da su aktivnosti koje su u posljednje tri sedmice preduzete dale efekat na smanjenju broja ulazaka migranata u BiH.

Cikotić je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, kojem su prisustvovali zamjenik ministra bezbjednosti Nedeljko Jović i komandant Eufora u BiH Rajnhard Trišak, rekao da je, prema izvještaju Granične policije, osjetno smanjen broj migranata koji ulaze i broj onih koji, prema sporazumu o readmisiji, budu vraćeni na desnu obalu Drine, odnosno u Srbiju.

"Zadovoljni smo ovim informacijama, ali i dalje svjesni izazova koje imamo u smislu kontrole istočne granice BiH, koju preduzimamo radi podizanja mjera koordinacije svih agencije za primjenu zakona, kako bismo podigli kvalitet te kontrole i još više smanjili broj ulazaka migranata na ove prostore", rekao je novinarima Cikotić.

On je naglasio da je u borbi protiv migrantske krize ključna stvar podići nivo kontrole i svesti ulaske ilegalnih migranata u BiH na minimalnu mjeru.

Cikotić je naglasio da je od predstavnika Granične policije čuo da oni pojedine migrantske grupe u toku dana 20 i više puta registruju i vraćaju sa jedne na drugu granicu, što ovaj posao čini napornim i odgovornim.

On je napomenuo da migrantska kriza pogađa sve zemlje zapadnog Balkana koje zajedno dijele odgovornost za nošenje sa bezbjednosnim migrantskim izazovima, ali i za borbu protiv posljedica koje njihovo prisustvo može da proizvede.

"U tom smislu jako me raduje spremnost koju sam prošle sedmice čuo od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, koju vidim i kod predstavnika Agencije za istrage i zaštitu BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, jer su to strukture koje u okviru međuagencijske saradnje značajno pomažu Graničnoj policiji u kontroli granice", istakao je Cikotić.

Komandant Eufora u BiH Rajnhard Trišak rekao je da je glavni razlog ove posjete da dobije detaljne informacije iz prve ruke o situaciji s migrantima na ovom području.

Podsjećajući da je mandat Eufora da pruža podršku vlastima BiH u održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja, Trišak je naveo da ta misija vrlo pažljivo prati situaciju s obzirom na to da migracije imaju sve više uticaja na bezbjedno i stabilno okruženje u zemlji.

Prema njegovim riječima, i EU u tom smislu ima odgovornost za ovu situaciju, te svoju ulogu shvata vrlo ozbiljno.

"Nakon niza sastanaka sa ministrom bezbjednosti i direktorom Granične policije, mislim da imam veoma dobar uvid i da razumijem potrebe Granične policije", rekao je Trišak i dodao da je spisak osnovnih potreba Granične policije, koji je dobio, već proslijedio u Brisel.

On je izrazio zadovoljstvo što Eufor održava tijesnu saradnju sa Graničnom policijom kojoj pruža podršku koliko može.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da migrantska kriza potresa i područje tog grada jer je ovo prostor gdje najviše ulaze migranti.

"Ukazali smo na probleme s kojima se naši sugrađani susreću kada je riječ o migrantima koji u sve većem broju prelaze na ovo područje u grupama od 20, 30 ili više, naročito noću, što čini situaciju vrlo ozbiljnom", rekao je Stevanović.

On je istakao da je naišao na razumijevanje kod ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića i zamjenika ministra bezbjednosti Nedeljka Jovića da se konačno promijeni status graničnog prelaza za pješake preko Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik.

"Ovaj prelaz sada samo mogu da prelaze stanovnici Zvornika i Malog Zvornika, dok građani iz drugih dijelova BiH i Srbije to ne mogu, pa je potrebno podići nivo kategorije prelaza da bi preko njega mogli nesmetano da prelaze građani ove dvije zemlje sa urednim dokumentima", napomenuo je Stevanović.

On je naveo da je dobio načelnu saglasnost da se podrži inicijativa grada Zvornika da integrisani granični prelaz na ovom mostu bude na strani Srbije, gdje bi bile smještene granične policije na kontroli granice između BiH i Srbije.



(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo