3°C
Mostar 10°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

23.09.2020 / 13:18 Kultura - U režiji Borisa Svrtana

Krležina 'Leda' u nedjelju u HNK Mostar

Krležina 'Leda' u nedjelju u HNK Mostar
Foto: Fena

Hrvatsko narodno kazalište iz Šibenika gostovat će u nedjelju, 27. rujna, u dva termina, u 18 i 21 sat, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru s predstavom Miroslava Krleže "Leda".

Ova predstava premijerno je izvedena prošle godine, a opisuju je kao "komediju jedne karnevalske noći" te ona predstavlja jedno od najsjajnijih djela hrvatske dramske književnosti.

Kazališna kritičarka Olga Vujović, u svom osvrtu na predstavu, napisala je kako se iznenadila otkrivši da Krležina "Leda", u režiji Borisa Svrtana, stremi prema komičnom, da bi se vrlo brzo pretvorila u punokrvnu komediju, priopćeno je iz HNK Mostar.

"I prvi puta sam gledajući Ledu, koja inače nije moj prvi izbor iz glembajevskog ciklusa, uživala u bezobraznim podbadanjima među likovima: sva uglađenost i pristojnost tek su privid i jedini iskreni lik je grubi, realistični i nepatvoreni Klanfar", napisala je Olga Vujović u svom osvrtu.

Osim režije, Boris Svrtan potpisuje i scenografiju te u predstavi i glumi. Ostali glumci su: Luka Dragić, Franka Klarić, Ivan Jončić, Ivana Gulin, Oriana Kunčić i Roko Radeljak.

"Svatko od nas će se prepoznati u jednom od likova ove komedije koja, osim što briljantno žonglira hrvatskim jezikom ogoljujući sve njegove slojeve, funkcionira u apsurdnim i ritmičkim obratima često bolje od vrhunske engleske situacijske igre.

Urban, Klara, Melita, Aurel, Klanfar i noćna dama toliko živo i bitno utječu jedni na druge da postaju paradigma svih odnosa koji su među ljudima uopće mogući u ovoj kratkoj životnoj igri. Vječita uzaludna bitka umjetnika za priznanje i preživljavanje, emotivna žudnja u okvirima pravnih mogućnosti i izvan njih, potreba novih bogataša da novcem kupe ulaznicu i visoko društvo koje je svjesno svoje krhke i dekadentne podloge, sve je to dano na uvid svevremenoj publici genijalnom Krležinom rukom", piše u programskoj knjižici ove predstave.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo