12°C
Mostar 15°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

23.09.2020 / 11:51 Svijet - Bez najave

Lukašenko položio zakletvu za novi mandat

Lukašenko položio zakletvu za novi mandat
Foto: AP - Vijesti.ba

Aleksandar Lukašenko u srijedu je iznenada, bez najave, položio zakletvu za novi predsjednički mandat, navodi državna novinska agencija Belta.

Ceremonija koja je u prethodnim situacijama bila najavljivana kao velik događaj, održana je nakon spornih rezultata izbora 9. avgusta.

Belta navodi da je Lukašenko položio svoju desnu ruku na kopiju Ustava te da je položio zakletvu, dok je ceremoniji prisustvovalo nekoliko stotina ljudi.


Bjelorusija bi se mogla suočiti sa sankcijama Europske unije i SAD-a zbog spornih izbora i oštrog odgovora sigurnosnog aparata na proteste.

Istražitelj UN-a za ljudska prava Anais Marin rekao je prošle sedmice da je više od 10 hiljada ljudi uhapšeno od izbora, dok postoji više od 500 izvještaja o torturi.

Lukašenko, koji čvrstom rukom vlada Bjelorusijom od 1994., tvrdi da je pobijedio s 80 posto glasova, dok opozicija tvrdi da su izbori ukradeni te da je pobijedila Svetlana Tihanovska.

Od objave rezultata izbora brojni Bjelorusi prosvjeduju protiv vlasti Aleksandra Lukašenka, koji je pred izbore uhitio nekoliko glavnih konkurenata, dok je većinu preostalih opozicijskih vođa nakon izbora uhitio ili prisilio na odlazak iz zemlje.

Svetlana Tihanovska, čelnica opozicijskog Koordinacijskog vijeća, nalazi se u Litvi.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo