8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

23.09.2020 / 10:37 Ostali sportovi - Historijski napredak

Tanović ušla u konkurenciju top 50 biciklistkinja Svjetske rang liste

Tanović ušla u konkurenciju top 50 biciklistkinja Svjetske rang liste
Foto: FENA

Najuspješnija bh. biciklistkinja i 14 puta državna prvakinja Lejla Tanović napravila je historijski napredak na UCI listi za Bosnu i Hercegovinu, kao i lični rekord ulaskom u konkurenciju najboljih 50 biciklistkinja svijeta.

Tanović je napredovala za 25 pozicija te sada zauzima 46. mjesto na Svjetskoj biciklističkoj ranking listi. Četverostruka balkanska prvakinja također je zabilježila napredak na UCI Marathon Series svjetskoj ranking listi, na kojoj je nakon dobrih izdanja na maraton utrkama zauzela 47. mjesto u konkrenciji svih biciklistkinja svijeta, saopćeno je iz MTB reprezentacije BiH.

- Znali smo da mogu ući u top 50 najboljih na svijetu i to je bio jedan od naših ciljeva za ovu sezonu. Tokom čitave prošle sezone bilježila sam dobre rezultate i to je jedan od razloga mog napretka na UCI listi. Probijanje granice za koju već duže vremena imamo za cilj i plasman u top 50 bit će sjajna motivacija na zadnjim pripremama pred Svjetsko prvenstvo na kojem ću dati sve od sebe da postignem vrhunski rezultat - kazala je Lejla Tanović.

Tanović je prva biciklistkinja BiH koja je ušla u top 100 najboljih na svijetu iz BiH, a sada je i prva biciklistkinja koja je probila granicu i ušla u top 50 najboljih na svijetu i to u dvije različite discipline.

Selektor reprezentacije BiH Amar Njemčević ističe da je Tanović pokazivala potencijal svojim rezultatima već nekoliko sezona unazad za ulazak u elitno društvo biciklista, te da je više nego  zadovoljan njenom ovosezonskom formom i plasmanom na 46. mjesto.

- Još jedan od pokazatalja njene dobre forme je neplanski nastup na maraton utrkama na kojima je ostvarila sjajne rezultate, te se plasirala na 47. mjesto na Svjetskoj ranking listi u maraton disciplini. Do kraja ove sezone ostala su još tri velika takmičenja na kojima ćemo ciljati najviša postolja - izjavio je Njemčević.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo