10°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

23.09.2020 / 09:40 Svijet - Washington

Pompeo očekuje prije izbora sporazum sa Sudanom koji bi koristio i Izraelu

Pompeo očekuje prije izbora sporazum sa Sudanom koji bi koristio i Izraelu
Foto: FENA

Nekoliko sedmica prije američkih izbora, državni sekretar Mike Pompeo nastoji postići sporazum sa  Sudanom za koji se nada da bi i Izraelu mogao koristiti.

Sudanska nova vlada pod civilnim vodstvom hitno želi biti uklonjena s američke crne liste državnih sponzora terorizma, a Washington tu afričku državu smatra otvorenom da postane posljednja arapska država koja je priznala Izrael, što je glavni izborni adut predsjednika Donalda Trumpa.

"Sjedinjene Države imaju priliku u generaciji da se konačno osigura odšteta žrtvama terorističkih napada na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji koja je podržala Al-Qaeda", napisao je Pompeo u pismu senatorima, što su potvrdili kongresni izvori, prenosi AFP.

"Također imamo jedinstveni i uski prostor za podršku prijelaznoj vladi pod vodstvom civila u Sudanu koja se konačno riješila islamističke diktature koja je prethodno vodila tu zemlju."

Sudan je jedna od četiri države koje su Sjedinjene Države stavile na popis državnih sponzora terorizma, što ozbiljno ometa ulaganja jer se kompanije brinu zbog pravnih rizika u radu sa  tom zemljom.

Ta sankcija  datira iz 1993. godine kada je tadašnji moćnik Omar al-Bashir dočekao islamiste, uključujući Osamu bin Ladena, osnivača Al-Qaede, koji je izveo napade na ambasade kada je poginulo više od 200 ljudi.

Washington se postupno pomirio s Bashirom, koji je pristao na nezavisnost uglavnom kršćanskog Južnog Sudana.

No Sudan je transformiran prošle godine kada je Bashir svrgnut nakon talasa protesta koje su vodili mladi. Ekonomist obrazovan u Britaniji, Abdalla Hamdok postao je novi premijer s reformskim mandatom u prijelaznom aranžmanu s vojskom.

Zastoj u zatopljavanju odnosa sa Sudanom nastao je zbog spora oko paketa od oko 335 miliona američkih dolara koje bi Kartum platio kao odštetu porodicama žrtava i preživjelima napada na ambasade.

Popunjavanje kompenzacijskog paketa "jedan je od najviših prioriteta za State Department", rekao je jedan izvor.

U svom pismu Pompeo je rekao da je "vrlo vjerojatno" da će sporazum o potraživanjima i uklanjanju Sudana s terorističke crne liste biti završen do kraja oktobra, nekoliko dana prije američkih predsjedničkih izbora 3. novembra.

Pompeova augustovska posjeta Kartumu, koji je u svoje više od dvije godine  mandata na čelu američke diplomate rijetko bio zaokupljen Afrikom, došla je zbog nagovještaja Sudana za diplimatski angažman s Izraelom, čiji premijer Benjamin Netanyahu se u februaru sastao s najvišim generalom Kartuma Abdelom Fattahom al-Burhanom u Ugandi.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein  su priznali Izrael, što je u izbornoj kampanji Trumpa značajan segment iz njegove vanjske politike jer se  nada da  će potaknuti dovoljan broj židovskih birača, prije svega na Floridi i u Pennsylvaniji, da mu možda donesu pobjedu, smatraju analitičari.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo