14°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

22.09.2020 / 21:28 Svijet - Kineski predsjednik

Jinping: Nećemo voditi ni hladni, a ni vrući rat ni s jednom zemljom

Jinping: Nećemo  voditi ni hladni, a ni vrući rat ni s jednom zemljom
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Peking ne "kani voditi ni hladni, a ni vrući rat ni s jednom zemljom", rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u utorak Općoj skupštini UN-a u vrijeme rasta napetosti između Kine i Sjedinjenih Država.

"Nastavit ćemo smanjivati razlike i rješavati sporove s drugima putem dijaloga i pregovora. Nećemo ići za tim da radimo samo na vlastitom probitku", rekao je Xi u unaprijed snimljenom govoru na godišnjem okupljanju svjetskih lidera koje se zbog pandemije održava virtualno.

Dugotrajne napetosti između Sjedinjenih Država i Kine uzavrele su u vrijeme pandemije i upozorile na želju Pekinga da preuzme veću multilateralnu ulogu i tako se suprotstavi tradicionalnoj vodećoj ulozi Washingtona.

Kako se koronavirus najprije pojavio u Kini, Washington optužuje Peking da je zbog nedovoljne transparentnosti pri samom izbijanju epidemije pogoršao njezino širenje.

Kina takve optužbe odbacuje.

Xi se u govoru zauzeo za to da svijet globalno odgovori na virus i da Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prepusti vodeću ulogu.

Trump je najavio da će Sjedinjene Države istupiti iz WHO-a te optužuje tu agenciju da je kineska marioneta, što WHO odbacuje.

"U suočavanju s virusom morali bismo ojačati solidarnost i kroz to ići zajedno. Morali bismo dopustiti da nas vodi znanost i da vodeću ulogu igra WHO", rekao je Xi.

"Mora se odbaciti svaki pokušaj politiziranja tog pitanja ili stigmatizacije", rekao je.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je ranije u utorak u obraćanju Općoj skupštini koja okuplja 193 članice da se mora učiniti sve kako bi se izbjegao novi hladni rat.

Svijet ide "jako opasnim smjerom", rekao je Guterres i poručio: "Naš svijet si više ne može dopustiti budućnost u kojoj bi dva najveća gospodarstva podijelila Zemlju. Tehnološka i ekonomska podjela neizbježno prijeti da preraste u geostratešku i vojnu podjelu."


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo