3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

22.09.2020 / 20:12 Svijet - Njemački ministar ze EU poslove

Roth: Bugarsku da ne blokira Sjevernu Makedoniju na putu za EU

Roth: Bugarsku da ne blokira Sjevernu Makedoniju na putu za EU
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Ne treba dodavati nove uslovee za pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, izjavio je u utorak u Bruxellesu njemački ministar za evropske poslove Michael Roth, komentirajući najave da bi Bugarska mogla blokirati Skoplje.

"Ne bismo trebali dodavati nove kriterije i uslove, uz one koje smo već dogovorili. Pozivam sve da pokažu konstruktivan duh", rekao je Roth na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara za europske poslove zemalja članica EU. Roth je dodao da razgovara s bugarskim partnerima "jer moramo raditi na temelju onoga što smo zajednički dogovorili".

Prošle je sedmice procurio bugarski dokument prema kojem bi Sofija mogla blokirati pokretanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, ako u Skoplju nastave insistirati na zasebnom makedonskom identitetu i jeziku.

Sjevernu Makedoniju je godinama blokirala Grčka, sve dok vlada u Skoplju nije pristala na kompromis s Atinom prema kojem je država preimenovana iz Republika Makedonija u Republika Sjeverna Makedonija. Sada bi se ponovno mogao pojaviti sličan problem, ovaj put zbog istočnog susjeda.


"Zapadni Balkan nije naše stražnje, nego unutarnje dvorište. U interesu je svih zemalja članica, posebice onih koji graniče sa zapadnim Balkanom, da te zemlje imaju europsku perspektivu i da mogu postati mjesto mira, stabilnosti i pomirenja", istaknuo je Roth.

Dogovor o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom postignut je za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Sada njemačko predsjedništvo radi na organiziranju prve konferencije o pristupanju za obje zemlje u decembru. Za to je također potrebna saglasnost svih država članica.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo