19°C
Mostar 18°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

22.09.2020 / 18:13 Regija - Majlinda Bregu

Zajedničkim graničnim prijelazima zapadni Balkan bi mogao uštediti

Zajedničkim graničnim prijelazima zapadni Balkan bi mogao uštediti
Foto: RCC - Vijesti.ba

Ako bismo imali više zajedničkih graničnih prijelaza i ako bi oni radili 24 sata, sedam dana u sedmici, uz sve potrebne propise, pojednostavljene fitosanitarne procedure i carinske propise, tada bismo, kao region, godišnje uštedili 800 miliona eura - rekla je...

...generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na konferenciji za novinare održanoj danas na graničnom prijelazu Tabanovci između Sjeverne Makedonije i Srbije.

Po njenim riječima, Vijeće za regionalnu saradnju je pokrenulo uspostavljanje zelenih koridora tokom blokade izazvane pandemijom zajedno sa Sekretarijatom Transportne zajednice, CEFTA-om, Evropskom komisijom i vladama šest ekonomija zapadnog Balkana, čime je omogućen nesmetan protok roba i lijekova u regionu.

- Počeli smo sa dnevnim protokom od 2.000 kamiona, koji su na graničnom prijelazu satima čekali u redu, čak i po 20 sati. Ne smijete zaboraviti da ako bi vozač kamiona gubio toliko vremena, onda bi 80 odsto svog života proveo na graničnim prijelazima. Ali to ima i ekonomski uticaj, jer svaki minut koji vozač kamiona kasni znači dva izgubljena eura. Izračunajte koliko mi, kao region, gubimo - dodala je Bregu.

Konferenciju za novinare su organizirali Vijeće za regionalnu saradnju, Sekretarijat Transportne zajednice, CEFTA i uprave carina Sjeverne Makedonije i Srbije.

Novinarima su se, osim generalne sekretarke Bregu, obratili i direktor Sekretarijata CEFTA-e Emir Đikić, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek i predstavnici carinskih uprava Sjeverne Makedonije i Srbije. 

- Sada imamo protok od 13.000 kamiona dnevno, a ta bi brojka mogla biti i veća. Vozači kamiona više ne moraju toliko dugo čekati u redovima i to nas je uvjerilo da kad god postoji saradnja, stvari u regionu se poboljšavaju. Sada trebamo raditi ne samo na tome da 14 graničnih prijelaza na zapadnom Balkanu učinimo jedinstvenim koji rade 24 sata na dan, svih sedam dana u sedmici, u to uključujući i fitosanitarne propise i certifikate, već i na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza između zapadnog Balkana i zemalja članica Evropske unije - zaključila je Bregu, saopćeno je iz RCC-a.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo