16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

22.09.2020 / 15:48 Regija - Specijalni savjetnik predsjednika SAD

Grenell: Dogovori postignuti u Beogradu nisu samo riječi na papiru

Grenell: Dogovori postignuti u Beogradu nisu samo riječi na papiru
Richard Grenell / Vijesti.ba
Specijalni savjetnik predsjednika SAD Richard Grenell poručio je da sporazum iz Vašingtona i dogovori danas postignuti u Beogradu nisu samo riječi na papiru, već da znače nove poslove za ljude koji žive u ovom regionu, nova radna mjesta i razvoj privatnog sektora.

"Ne bismo bili ovdje da nije predsjednika Trampa, koji je vjerovao da nešto drugo može da se desi. Vjerovao je u to da u prvi plan mogu da se stave privreda i akcenat na radna mjesta. Data su obećanja narodu Srbije i hoćemo da nas smatrate odgovornim. Ovo nisu samo riječi na papiru, već poslovi za ljude koji ovdje žive", poručio je Grenel i istakao da je to poruka za srpske građane, prenosi tanjug.

Kako je rekao, predsjednik Tramp i SAD vjeruju u snagu privatnog sektora i da način razmišljanja "spolja" može da doprinese da i vlada shvati na koji način privatni sektor može da "cvjeta".

"Simbolika u političkim razgovorima nikada neće moći ljudima da plati kiriju, to radi privatni sektor", rekao je Grenel, prenosi Tanjug.

Da je riječ o posvećenosti vlade SAD, kaže Grenel, svjedoči i činjenica da je u Beograd, samo dvije nedjelje nakon Vašingtonskog sporazuma, doputovala nikada veća delegacija SAD u posjeti Srbiji, od doba Džimija Kartera, a možda i u cijeloj istoriji odnosa dvije zemlje.

To, kaže Grenel, pokazuje punu pažnju koju vlada SAD posvećuje ovom regionu.

Rekao je da se radi o procesu koji će trajati 10 do 20 godina i čiji će se rezultati vidjeti.

"Vidjećete da će se vrlo brzo otvoriti radna mjesta. Biće to visoko plaćeni poslovi u energetici, ekologiji, infrastrukturi", dodao je on.

Grenel je kazao da je ovo prilika da se mnogobrojni obrazovani Srbi u SAD i Evropi, nakon sticanja obrazovanja, vrate i pokrenu posao u svojoj domovini.

Ono što je postignuto u Vašingtonu djeluje i jeste veliko, istakao je Grenel.

"Simbolika jeste značajna, ali se tiče otvaranja radnih mjesta. Neka nas narod Srbije smatra odgovornim da riječi na papiru nisu dovoljne dok ne dođe do masovnog otvaranja radnih mjesta, do ekonomskog razvoja i dok porodice ne počnu da ostaju u ovom regionu", rekao je Grenel.

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler istakao je poslije sastanka u Ambasadi SAD sa predstavnicima Privredne komore Srbije i tzv. Kosova mora da čestita na hrabrosti što su se Beograd i Priština "odlučili za narod, a ne za politiku".

Boler je rekao da je u Srbiju doputovao sa predstavnicima još pet drugih američkih agencija.

"U našoj delegaciji ovdje je kompletna ekonomska moć američke vlade", istakao je šef DFC.

On je kazao da ekonomska normalizacija znači investicije, otvaranje radnih mjesta i mogućnost da se razmišlja kakva bi budućnost mogla biti, umjesto da budemo blokirani u prošlosti.

Boler je istakao da ovo nije situacija gdje jedna zemlja dobija, a druga gubi, već je u pitanju situacija u kojoj svi imaju koristi i koja donosi novac ljudima.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je specijalni savjetnik predsjednika SAD Ričard Grenel na uspješan način promijenio pristup rješavanju složenih i teških tema i odblokirao proces saradnje.

"Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas dijeli", rekao je Čadež poslije sastanka predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa Grenelom i delegacijom DFC-a. Čadež je takođe zahvalio Grenelu na tome što je svojim radom omogućio današnje razgovore.

Privredne komore Srbije i tzv. Kosova potpisale su danas zajedničku izjavu na osnovu koje će biti formiran zajednički tim za ekonomsku saradnju koji bi činili poslovni lideri i stručnjaci koji se bave ekonomskom normalizacijom.

Zajedničkom izjavom, koju su potpisali predsjednik PKS Marko Čadež i predsjednik kosovske privredne komore Berat Rukići u ambasadi SAD u Beogradu, predviđeno je da tim ima kancelariju u Prištini i Beogradu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo