8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

21.09.2020 / 22:19 Svijet - Cilj smanjenje rizika od incidenta

NATO domaćin pete runde tehničkih pregovora turske i grčke delegacije

NATO domaćin pete runde tehničkih pregovora turske i grčke delegacije
Foto: Vijesti.ba

U sjedištu NATO pakta u utorak će se održati peta runda tehničkih pregovora između turske i grčke vojne delegacije, izjavio je u ponedjeljak Hulusi Akar, ministar odbrane Turske, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Mi smo, naravno, za mir, stabilnost, pregovore i dijalog. Podržavamo pregovore, ali nećemo dozvoliti bilo kakav svršen čin“, rekao je Akar na videokonferenciji kojoj su prisustvovali turski generali.

Tehnički pregovori imaju za cilj smanjenje rizika od incidenta u jeku porasta tenzija u istočnom Mediteranu.

Održavanje tehničkih sastanaka turskih i grčkih vojnih delegacija dogovoreno je nakon nedavnog razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Prvi tehnički sastanak turskih i grčkih vojnih delegacija održan je 10. septembra, također u sjedištu NATO-a.

Akar je ponovio da je Turska odlučna i sposobna zaštititi prava i interese i Turske i Turske Republike Sjeverni Cipar (TRNC) u istočnom Mediteranu.

Grčka osporava trenutne aktivnosti Turske na energetskom istraživanju u istočnom Mediteranu, pokušavajući ograničiti tursku pomorsku teritoriju na osnovu malih grčkih ostrva u blizini turske obale.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Mediteranu, poslala je namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u svom kontinentalnom pojasu, rekavši da Ankara i TRNC imaju prava u toj regiji.

Dijalogom o pravednoj podjeli resursa korist će imati sve strane, ističu turski zvaničnici.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo