1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

21.09.2020 / 20:00 BiH - Državna ministrica

Gudeljević: BiH će među prvima dobiti vakcinu za Covid-19

Gudeljević: BiH će među prvima dobiti vakcinu za Covid-19
Foto: Vijesti.ba

BiH se aktivno uključila u programe nabave cjepiva protiv zaraze koronavirusom, a posao koordinira državno Ministarstvo civilnih poslova kojemu je na čelu Ankica Gudeljević. Ona u intervjuu za Večernji list ističe da će BiH biti među prvima koji će se naći na popisu dobitnika.

Ona je navela da je, što se tiče nabave cjepiva za BiH, završen važan dio posla potpisivanjem ugovora s organizacijom GAVI Alliance, koja je daljnji partner za put cjepiva od proizvođača do krajnjeg korisnika.


- Još je rano govoriti kada bi cjepiva mogla biti isporučena, ali jedno je izvjesno: BiH je na listi zemalja koje će prve dobiti cjepiva za dvadeset posto ukupnog stanovništva, a prije svega za najranjivije skupine. Ovdje trebamo imati u vidu zdravstvene djelatnike, njegovatelje starijih osoba, populaciju treće životne dobi, učitelje, djelatnike u javnom prijevozu i osobe s kroničnim bolestima, kaže Gudeljević.

Ona kaže da je slijedom sporazuma Europske komisije o zajedničkoj nabavi zdravstvenih protumjera, Bosna i Hercegovina izrazila zanimanje za lijekovima Remdesivir i RoActembra, kao i za špricama, iglama i potrošnim materijalom potrebnim za cijepljenje na COVID-19.

- Ministarstvo pažljivo nadgleda svaki poziv u sklopu sporazuma Europske unije o zajedničkoj nabavi zdravstvenih protumjera kako bi moglo pravodobno reagirati,kaže Gudeljević. Do sada je dijelio prvo mjesto s Rafaelom Nadalom.

 


(Vijesti.ba )

Izdvajamo