8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

21.09.2020 / 17:55 Svijet - Nuklearno naoružanje

Sjedinjene Države uvode nove sankcije Iranu

Sjedinjene Države uvode nove sankcije Iranu
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Trumpova administracija trebala bi u ponedjeljak objaviti nove sankcije ljudima i entitetima koji su uključeni u iranski program nuklearnog, raketnog i konvencionalnog naoružanja, kako bi podržala svoju tvrdnju da su sve sankcije UN-a protiv Teherana sada...

....nastavljene, što je potez koji ključni saveznici kao što to Evropljani osporavaju.

Ministar finansija Steven Mnuchin, ministar odbrane Mark Esper, ministar trgovine Wilbur Ross, kao i američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Kelly Craft pridružit će se Pompeu na konferenciji za novinare za koju je agencija rekla da će biti o "iranskim sankcijama".

Sjedinjene Države kažu da su pokrenule postupak vraćanja sankcije, odnosno nastavak gotovo svih sankcija Ujedinjenih nacija protiv Irana, uključujući embargo na oružje, koji su stupili na snagu u 20.00 sati u subotu po lokalnom vremenu.

Reuters je u nedjelju izvijestio da će Washington sankcionisati više od dvadeset ljudi i kompanija. Potez SAD-a izvršna je naredba usmjerena na one koji kupuju ili prodaju iransko konvencionalno oružje o čemu je ranije izvijestio Reuters, a koju će u ponedjeljak predstaviti i Trumpova administracija.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, koji su Sjedinjene Države jednostrano povukle 2018. godine, embargo na Ujedinjeno Kraljevstvo za konvencionalno oružje treba da istekne 18. oktobra.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo