8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

21.09.2020 / 16:37 BiH - Sastanak u Sarajevu

Bukinac i Čelik o unapređenju saradnje i realizaciji zajedničkih projekata

Bukinac i Čelik o unapređenju saradnje i realizaciji zajedničkih projekata
Foto: Služba za protokol i press KS

Posjeta ambasadorice Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorice Bukinac predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Mirzi Čeliku bila je prilika za razmjenu iskustava i budućeg dogovora s ciljem unapređenja međusobne saradnje, te realizacije zajedničkih projekata.

Kako je rečeno, Slovenija je iskren prijatelj Bosne i Hercegovine. Između ostalog, daje značajnu podršku i doprinos kako bi se poboljšao ekonomski položaj BiH.

- Na području BiH, a naročito u Kantonu Sarajevo, djeluje veliki broj preduzeća sa većinskim slovenski kapitalom. To je pokazatelj koji govori u prilog ekonomske povezanosti i partnerstva naših država, kao i o mogućnostima njihovog daljeg jačanja - poručila je ambasadorica Bukinac.

Ovom prilikom, ona je izrazila solidarnost sa Kantonom Sarajevo zbog stanja i posljedica koje je sa sobom donijela pandemija COVID-19. Među njima su svakako pad razmjene i komunikacije među ljudima, što je posebno vidljivo na području kulture. To je već tradicionalno područje posebno intenzivne saradnje sa Kantonom Sarajevo.

Izrazila je nadu da će se upravo vitalnošću kulture i umjetnosti pronaći put da se premosti nastala situacija jer je to, kako je istakla ambasadorica, u ovakvim vremenima veoma važan element za komunikacije i jačanje međusobnog razumijevanja.

O jačem povezivanju privrednika i ponovnom uspostavljanju koridora kulturne saradnje, govorio je i predsjedavajući Čelik, te je s tim ciljem iznio i konkretne prijedloge jačanja saradnje na području kulturnog djelovanja, kao i ekonomskog između djelatnika u Sloveniji i Kantona Sarajevo.

Među prijedlozima su moguće gostovanje sarajevskih umjetnika u Ljubljani, te posjeta slovenačkih privrednika Kantonu Sarajevo.

Zajednička poruka sa današnjeg sastanka je izražena spremnost obje strane da pokrenu i podrže projekte koji će još ojačati međusobnu saradnju u segmentima privrede, kulture, umjetnosti i turizma - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo