0°C
Mostar 5°C
Tuzla -1°C
Banja Luka 0°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

21.09.2020 / 15:55 BiH - Saradnja s NATO-om

Laka pješadija OSBiH počela vojne vježbe na Manjači

Laka pješadija OSBiH počela vojne vježbe na Manjači
Foto: Mod.gov.ba
Pripadnici Bataljunske grupe lakog pješaštva (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počeli su u ponedjeljak, 21. septembra 2020. godine, na vojnom poligonu “Manjača”, ...

... četverodnevnu vježbu, u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Pripadnici INF-L-BNG će kroz vježbu ocjenjivanja biti provjereni i ocjenjeni od strane ocjenjivača NATO-a u području interoperabilnosti. To podrazumijeva provjeru obučenosti, organizaciju, strukturu i opremu deklariranih postrojbi, po NATO-ovoj listi zadaća.

Uspješnim realiziranjem vježbe NEL-1, ova postrojba lakog pješaštva razine bojne završit će prvu razinu četverogodišnjeg ocjenjivanja po NATO-vom Konceptu operativnih sposobnosti i u potpunosti postati interoperabilna po NATO standardima. Potom slijedi druga razina dvogodišnjeg ocjenjivanja u području borbene spremnosti, nakon čega je postrojba certificirana za sudjelovanje u multinacionalnim operacijama vođenim NATO-om, operacijama Europske unije i Ujedinjenih naroda.

Radi dostizanja interoperabilnosti s oružanim snagama članica NATO saveza te sudjelovanja u izgradnji i očuvanju mira u regiji i svijetu, Oružane snage BiH su 2018. godine deklarirale Bataljunsku grupu lakog pješaštva. Ova je postrojba u studenom 2019. godine uspješno prošla i vježbu ocjenjivanja SEL-1 (samoocjenjivanje) sukladno NATO procedurama, koja je bila preduvjet za realizaciju NEL-1.

Koncept operativnih sposobnosti je program kojim se izgrađuje, dostiže i verificira interoperabilnost i operativna sposobnost deklariranih postrojbi za sudjelovanje u operacijama predvođenim NATO-om. Do sada je uspješno ocjenjeno 11 postrojbi OS BiH (750 pripadnika), koje su NATO ocjenjivači ocijenili borbeno spremnima.

Prilikom pripreme i tijekom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere, kao i propisane mjere od nadležnih institucija, a u cilju spriječavanja širenja koronavirusa. Za sve sudionike vježbe osiguran je konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi OS BiH, a sredstva za osobnu i kolektivnu higijenu doniralo je Britansko veleposlanstvo u BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo