12°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

21.09.2020 / 14:28 BiH - Reakcija

Boračka udruženja daju podršku projektima čiji je cilj spasiti od zaborava borbu patriota

Boračka udruženja daju podršku projektima čiji je cilj spasiti od zaborava borbu patriota

Boračka udruženja daju podršku projektima kojima je za cilj spasiti od zaborava svetu borbu patriota, ali i upozoravaju svakoga, pa i Općinu Centar, da ni ne pomišljaju na uklanjanje stela koje su postavljene, saopćila je danas Koordijacija boračkih organizacija Općine Centar.

- U ime boračkih udruženja i svih patriota ovim putem upućujemo reagiranje na saopštenje SDP-a u vezi postavljenih stela u Gimnazijskoj ulici, a na kojima se nalaze i citati koje je između ostalih izgovorio rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva BiH i vrhovni komandant Armije RBiH. Sramotno je što se polemika u vezi postavljenih stela proširila na politički teren i što nekada stranka koja je imala određenu težinu i uticaj na politička zbivanja posljednjim saopštenjem, u nadi da će prikupiti političke poene, zapravo tone još niže - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjedavajući Koordinacije Enver Krluč.

Kako kažu, sramotno je što se predstavnici bilo koje stranke i partije prilikom obilježavanja različitih važnih događaja i ličnosti iz odbrambeno oslobodilačkog rata, samo deklarativno izjašnjavaju da istinu treba sačuvati od zaborava.

- Nemojte se igrati sa nama, patriotama ove zemlje koji smo davali dijelove svog tijela, ali i živote, na čelu sa prvi predsjednikom i vođom antifašističkog otpora velikosrpskoj agresiji na slobodu, suverenitet i teritorijalni integritet naše države rahmetli Alijom Izetbegovićem. Nama nema ništa svetije od Bosne i Hercegovine i svakog pojedinca ili kolektiva koji su stajali na braniku države - navodi se.

Poručuju da istinu od zaborava možemo sačuvati jedino sjećanjem i prenošenjem svega što se dešavalo u ratnom vihoru.

Mi nismo ratni huškači, ali želimo da mladi naraštaji znaju šta se dešavalo od 1992. do 1995. godine. Zar ima mjesta i lokaliteta sa više simbolike na kojem bi ovo trebalo raditi nego tamo gdje se nalazi kompleks obrazovnih institucija? Zar rahmetli predsjednika i ono što je govorio trebamo zaboraviti? Zar je loše prenijeti rečenice u kojima je opisan smisao života svih bića na svijetu bez obzira od koga su potekle? I na kraju, zar vam smeta što u navedenoj ulici više nije poligon za parkiranje vozila nego šetališno edukativna zona u kojoj se nalazi škola koju je nekad pohađao rahmetli Izetbegović? Vjerujemo da ima i drugih terena i oblasti na kojima možete prikupljati jeftine političke poene, ali ovim putem vam upućujemo najdobronamjerniji apel, nemojte to raditi na tekovinama svete borbe za našu domovinu. Nemojte očekivati da ćete na ovaj način steći simpatije bilo kojeg istinskog patriote i stanovnika kojem su Bosna i Hercegovina i Sarajevo u srcu - navodi se, između ostalog, u saopćenju Koordijacija boračkih organizacija Općine Centar.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo