-1°C
Mostar 4°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -1°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

21.09.2020 / 14:08 BiH - Predsjednik SDS-a

Šarović: Košarac ne može riješiti pitanje Trgovske gore

Šarović: Košarac ne može riješiti pitanje Trgovske gore
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Najavljeno putovanje ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca (SNSD) u Zagreb kako bi se razgovaralo o Trgovskoj gori samo je nepotrebno gubljenje vremena i maskiranje stvarne namjere neuspješne posjete Hrvatskoj...

...člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika - izjavio je predsjednik SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović.

- Ministar Košarac to ne može riješiti. Ovo je ozbiljno pitanje koje se ne rješava na ovom nivou, a ministru Košarcu će samo biti saopćeno kako stoje stvari i dokle se stiglo u sada već jasnim planovima za odlaganje nuklearnog otpada na Trgovinskoj gori - poručio je Šarović, saopćenju je iz SDS-a.

Šarović smatra da je Predsjedništvo BiH jedino mjesto s koga se ovo pitanje, važno za cijelu BiH može rješavati, uključujući i mogućnost pokretanja međunarodne arbitraže.

- Međutim, Dodik bježi od odgovornosti, a to dokazuje i nemoćnim upiranjem prsta u opoziciju. Zaboravlja da je u vrijeme djelovanja opozicije na nivou BiH upravo on bio predsjednik Republike Srpske i da je upravo njegova najveća odgovornost to što nije tražio da se Trgovska gora postavi kao apsolutni prioritet u cijeloj zemlji. Očito da je cijelo vrijeme ćutao pa i sada ćuti samo da bi odobrovoljio Hrvatsku da izgradi svoj dio mosta na Savi kod Gradiške, zanemarujući druge strateške interese - stav je Šarovića.

Dodaje kako je jasno da je upravo iz tih razloga Dodik nedavno pokrenuo vitalni entitetski interes u Predsjedništvu BiH rušeći većinsku odluku Predsjedništva BiH oko Pelješkog mosta čime je svima onemogućio nagodbe s Hrvatskom, o više značajnih pitanja, stoji u saopćenju Srpske demokratske stranke (SDS).


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo