11°C
Mostar 13°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

21.09.2020 / 13:27 Politika - Predsjednik CIK-a

Bakalar: Politički akteri idu dva do tri koraka ispred nas

Bakalar: Politički akteri idu dva do tri koraka ispred nas
Željko Bakalar / Vijesti.ba
Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, kazao je za N1, da su uočene razne nepravilnosti za prijave glasanja.

"Na primjer, da se pošalje sa jednog maila ili dva, prijave za osobe koje se nalaze ili u BiH ili se nalaze na redovitim biračkim spiskovima, ili se nalaze na drugom dijelu planete, ali je neko došao do njihovih dokumenata i prijave ih da glasaju sa drugog mjesto", rekao je Bakalar.

Kako je istaknuo, najčešće su u pitanju prijave za glasanje u regionu.

"Imamo povećan broj prijava za Brčko distrikt, Bijeljinu, Zvornik, Doboj, Brod, Teslić... Ima dosta općina gdje ima iznimno povećan broj prijava za glasanje van BiH. Naravno, takvu ćemo prijavu ispitati. Ne znači da ako je povećan broj da je neregularno, ali, jednostavno, to je trend", naglasio je.

Dodao je da ima slučajeva gdje je na jednoj adresi osoba koje žive vani prijavljeno po 50, 60 osoba, što je već samo po sebi indikativno.

U razgovoru za N1 kazao je da ga je iznenadila količina dovitljivosi i pristupa određenih afera.

"Ne možemo da ih identificiramo. Možda kad budemo brojali glasove, kad stignu poštom, vidjet ćemo koliko. Ako u međuvremenu dođemo do informacija od samog zaključenja biračkog spiska, pa do slanja materijala poštom, vidjet ćemo za koje političke opcije, eventualno, taj trend osoba koje su radile zlouporabe", naveo je.

Ogroman je posao, kako je kazao.

"Ali čini se da politički akteri koji su skloni tim zloporabama idu dva do tri koraka ispred nas i ono što je vrlo važno je da sankcija izostaje, ako se zlouporaba detektira i prijavi sa ovog mjesta. Vrlo je važno da se reagira. Ako nećemo imati sankciju u vrlo skorom periodu, šalje se poruka tim ljudima da je zlouproba dozvoljena", zaključio je predsjednik CIK-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo