8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

21.09.2020 / 11:47 Ostali sportovi - OK BiH

Riješiti pitanje nacionalnih penzija za vrhunske sportiste u FBiH

Riješiti pitanje nacionalnih penzija za vrhunske sportiste u FBiH
Arhiv / Vijesti.ba
Izvršni odbor Olimpijskog komiteta BiH (OK BiH) na 31. sjednici ponovo je razmatrao otvoreno pitanje u vezi sa nacionalnim penzijama za vrhunske sportiste iz Federacije BiH (FBiH), a koji se nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na njihove kolege iz Republike Srpske (RS).

Naime, zaslužni sportisti, osvajači olimpijskih, svjetskih i evropskih medalja, koji su nastanjeni u RS-u, od 2007. godine primaju nacionalne sportske penzije, dok njihove kolege nastanjene u Federaciji BiH još nisu riješile taj status, ne primaju nikakve apanaže i teško žive, iako su neki od njih igrali u istom klubu, u isto vrijeme i osvajali iste medalje, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Iz tog razloga, OK BiH još jedanput apeluje na odgovorne u Ministarstvu civilnih poslova BiH, Vijeću ministara BiH te u Vladi Federacije BiH da iznađu način i izbalansiraju status zaslužnih sportista iz Federacije BiH sa statusom koji imaju sportisti u drugom bh. entitetu i riješe ovaj dugogodišnji problem.

OK BiH nanodi u saopćenju da Slađana Golić, koja je sa Vesnom Bajkušom i Razijom Mujanović nastupala za reprezentaciju Jugoslavije i osvojila olimpijsko srebra 1988. u Seulu, prima nacionalnu penziju, ali ne i druge dvije košarkašice i "to samo zato jer Golić živi u Banjoj Luci, a Bajkuša i Mujanović na teritoriji FBiH".

-Ovo je samo jedan od primjera neravnopravnog položaja sportista koji su nastanjeni u FBiH u odnosu na sportiste nastanjene u RS-u. Ako je neko zaslužio penziju, onda su to olimpijski i svjetski šampioni koji su najbolji ambasadori BiH. Rješavanje pitanja nacionalnih sportskih penzija u FBiH će biti i podstrek mladim sportistima da se nastave baviti vrhunskim sportovima jer će nakon ostvarenja sportskog i olimpijskog sna imati minimum dostojanstva i životne sigurnosti - navode iz Olimpijskog komiteta BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo