15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

21.09.2020 / 09:19 Svijet - Brisel

Šefovi diplomatije EU pripremili sankcije zbog Libije i protiv Bjelorusije

Šefovi diplomatije EU pripremili sankcije zbog Libije i protiv Bjelorusije
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Na današnjem sastanku u Bruxellesu 27 ministara vanjskih poslova zemalja članica EU razmatrat će uvođenje sankcija zbog kršenja embarga na oružje Libiji, a ministri će pokušati prevazići zastoj u usvajanju sankcija protiv Bjelorusije.

Zemlje EU dogovorile su privremeni popis entiteta i pojedinaca koji su osigurali brodove, avione i drugu logistiku za prijevoz borbene opreme u Libiju, navode  diplomatski izvori EU uoči današnjeg sastanka, prenosi DPA.

Prema diplomatima, na popisu su tri poduzeća iz Turske, Jordana i Kazahstana te dvije libijske osobe.

Ujedinjeni narodi uveli su embargo na izvoz oružja u Libiju, koja je bila u previranju od svrgavanja Moamera Gadafija, 2011. godine, a kršenje tog zakona može rezultirati sankcijama.

Ministri EU također će u ponedjeljak razgovarati o kaznenim mjerama protiv pojedinaca iz Bjelorusije za koje se tvrdi da su umiješani u kršenja ljudskih prava i izborne prijevare u zemlji.

Kipar blokira sankcije Bjelorusiji, prema riječima diplomata EU, zahtijevajući mjere protiv Turske zbog aktivnosti pomorskog istraživanja plina u istočnom Mediteranu koje Nikozija i Atina smatraju nezakonitima.

"Ovaj potez Nikozije učinkovito štiti Lukašenkov režim od posljedica njegovog nedemokratskog i ugnjetavačkog ponašanja", rekao je diplomat EU za dpa u petak i izrazio nadu da će Kipar u ponedjeljak ukinuti veto.

Sankcioniranje turskih poduzeća zbog oružja Libiji potencijalno bi moglo poslužiti za smirivanje Kipra, smatraju diplomati EU.

Bjeloruska čelnica opozicije Svetlana Tikhanovskaya sastat će se s šefom vanjske politike EU Josepom Borrellom na neformalnim razgovorima prije sastanka u ponedjeljak.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo