8°C
Mostar 14°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

20.09.2020 / 12:38 BiH - Srebrenica

Obilježena 17. godišnjica od otvaranja MC Potočari

U Memorijalnom centru Potočari danas je obilježena 17. godišnjica od kada je bivši američki predsjednik Bill Clinton zvanično otvorio Memorijalni centar Srebrenica - Potočari spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995.godine.

Cvijeće na spomen obilježja su položile  članice Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica - Žepa", Udruženja "Žene Podrinja", Udruženja " Žene Srebrenice" kao i Udruženja " Srebreničke majke", bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti Opštine Srebrenica i predstavnici kancelarije OHR-a u BiH.

Predsjednica Udruženja " Pokret majki enklava Srebrenica - Žepa" Munira Subašić za Fenu je kazala da je na današnji dan prije 17.godina poslana poruka majki Srebrenice da se u Srebrenici desio genocid.

- Ovaj Memorijalni centar nama mnogo znači i opomena da se ne ponovi genocid i da se nikad ne zaboravi- kazala je Subašić.

U Memorijalnom centru Potočari 2003.godine počeo je prvi ukop žrtava genocida, te godine klanjane su tri dženaze i obavljen ukop za 969 žrtava genocida.

Od tada do danas klanjano je dvadeset kolektivnih dženaza i obavljen ukop 6.652 žrtava genocida. Ukopane žrtve genocide pronađene su na preko 150 različitih lokacija od toga 77 masovnih grobnica.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari najmlađa ukopana žrtva je novorođenče Fatima Muhić, a najstarija žrtva Šaha Izmirlić je imala u vrijeme  ubistva 94 godine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo