4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

19.09.2020 / 20:00 Politika - Veličanje zločinaca

Kurtćehajić: Žestoko odgovoriti na Dodikove provokacije

Kurtćehajić: Žestoko odgovoriti na Dodikove provokacije
Foto: Arhiv

Dodaje da je i ova najava prošla prilično nezapaženo i bez adekvatne reakcije o čemu treba da se dobro zamisle politički vrh ali i intelektualni establišment u Bosni i Hercegovini.

Akademik prof.dr.Suad Kurtćehajić i predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca je povodom smrti presuđenog  ratnog zločinca Momčila Krajišnika  koji je preminuo  15. septembra od posljedica zaraze korona virusom i izjave Milorada Dodika da se “Republika Srpska ne smije odreći svojih utemeljivača, a jedan od njih je Momčilo Krajišnik” te njegovog zahtjeva  na sjednici Predsjedništva BiH, koja je održana u  četvrtak 17. septembra u Sarajevu da se oda počast  preminulom  Krajišniku minutom šutnje ukazao da je na sceni otvorena fašizoizacija na prostoru RS na čelu sa Miloradom Dodikom.

- Jer šta je fašizam ako to nije veličanje presuđenih ratnih zločinaca i davanje imena po njima ulica ili domova. Tražiti minutu šutnje od Predsjedništva Bosne i Hercegovine preminulom presuđenom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku je jednako kao kad bi Nijemci tražili minutu šutnje za Geringa ili Gebelsa i predstavlja vrhunac političkog bezobrazluka, navodi Kurtćehaji.

Dodaje da je i ova najava prošla prilično nezapaženo i bez adekvatne reakcije o čemu treba da se dobro zamisle politički vrh ali i intelektualni establišment u Bosni i Hercegovini.

- Pasivnost i nijemo posmatranje probosanske  političke i intelektualne elite se mora prekinuti jer se ne urušava neka druga država nego naša jedina domovina Bosna i Hercegovina istakao je akademik Kurtćehajić.  Dodiku svaki put kada da ovakve ili slične izjave  ili postavi ovakve ili slične zahtjeve   žestok odgovor trebaju dati desetine probosanskih političara i intelektualaca što nažalost ne čine. Kada bi se suočio  sa snažnom višestrukom reakcijom probosanskih snaga  Dodik bi dobro razmislio  prije nego što da ovakve skandalozne izjave. Bez ili sa mlakom reakcijom Dodik samo dobija krila da dalje i  još brutalnije  nastavi  sa omalovažavanjem kako žrtava   genocida i drugih strašnih zločina tako  i  negiranjem i urušavanjem  Bosne i Hercegovine, navodi Kurtćehajić i dodaje:

-  Ali  i međunarodna zajednica je kriva jer ne sprečava ovakve Dodikove postupke i otvoreno Dodikovo divljanje na sve što ima karakter bosanskog. Naši politički faktori moraju tražiti od međunarodne zajednice da ozbiljno reaguje i u korijenu sasiječe ovakva ponašanja Dodika. Krajnje  je vrijeme da  se  Dodiku stane na rep, jer nakon što je politika Momčila Krajišnika  pobila desetine hiljada nevinih Bošnjaka (civila među kojima i žena, djece i staraca) silovala desetine hiljada Bošnjakinja, protjerala iz svojih domova i pri tome ponizila više stotina hiljada nedužnih Bošnjaka i Hrvata Dodik bi Krajišnika  nagradio  davanjem imena po njemu ulice i nekog doma. Drsko i bezumno i bez imalo empatije prema narodu nad kojim je izvršen genocid i drugi strašni zločini  u ime  stvaranja RS i čiji je jedan od ključnih ljudi Momčilo Krajišnik.

- Zbog ovakvih stavova čiji je eksponent nesporni lider bosanskih Srba Milorad Dodik koji je uz to što je najtragičnije i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kompletan probosanski intelektualni i politički establišment treba sve svoje potencijale staviti u funkciju da se iskoriste pravne mogućnosti ukidanja RS jer očigledno nema mira ni stabilnosti dok tvorevina odgovorna za genoocid i dalje postoji. I to treba sve više govoriti svim političkim faktorima koji nešto znače u savremenom svijetu. Samo tako se može zaustaviti kontinuirana rušilačka politika Milorada Dodika države koju bi prema zakletvi i ustavu trebao da štiti

- A što se aktuelnog Visokog predstavnika  Inzka tiče zaista mu treba poručiti da, ako ne smije ili ne želi da zaustavi Milorada Dodika koji generiše takvu podijeljenost u Bosni i Hercegovini koja može proizvesti pogubne posljedice i ugroziti mir, podnese ostavku i prepusti poziciju visokog predstavnika nekome ko ima više političke smjelosti i ko neće samo govoriti da voli Bosnu i Hercegovinu već će učiniti i konkretne korake da joj pomogne na putu prema EU i NATO paktu i eliminiše iz politike sve one koji djeluju protiv Bosne i Hercegovine a na prvom mjestu Milorada Dodika, zaključio je Kurtćehajić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo