12°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

19.09.2020 / 17:38 BiH - Prekršene mjere

SDS traži od Dodika prekid vježbe na Manjači zbog klanjanja džume

SDS traži od Dodika prekid vježbe na Manjači zbog klanjanja džume
Foto: BN

- Pošto dokazi, koji su se pojavili u javnosti, potvrđuju da se na vojnoj vježbi na Manjači krše mjere Republičkog štaba za vanredne situacije tražimo od Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da zahtijeva hitno prekidanje ove vježbe, kazao je član Izvršnog odbora SDS Saša Lovrić.

On je rekao da, nakon objavljivanja video snimak iz kojeg se vidi da su bošnjački vojnici prilikom vjerskog obreda itekako prekršili mjeru o zabrani okupljanja više do 50 ljudi, Dodik, niti institucije RS više ne mogu ignorisati nepoštovanje propisa koje su donijeli.

Lovrić je upozorio je da vojna vježba u kojoj pored vojnika iz 20 zemlja članica NATO saveza, učestvuje i 800 vojnika Oružanih snaga BiH, koji borave u neadekvatnim uslovima, prestavlja potencijalnu epidemiološku bombu.

On je postavio pitanje za člana Predsjedništva BiH zbog čega nije zahtijevao da se jedna ovakva vojna vježba ne izvodi na teritoriji RS u vrijeme pandemije, ili da se prekine kada su kršenja mjera postala očigledna.

„Zna li Dodik da su, za vrijeme dok je on juče na skupu u Šargovcu vrijeđao novinare i pričao anegdote o fizičkom napadu na članove banjalučkog SDS, hodže na Manjači organizovale vjerske obrede prilikom kojih su drastično prekršene mjere o zaštiti od korone“, upitao  je Lovrić.

On kaže da je Dodikova šutnja na dešavanja na Manjači jasan dokaz da mu je dodvoravanje NATO-u preče od zdravlja stanovništva Republike Srpske.

 „Čim se pomene riječ NATO, Dodik koji voli da se goropadi na seoskim skupovima, postaje manji od makovog zrna, a primjer vojne vježbe na Manjači je za to najbolji dokaz“, kaže Lovrić

On smatra da je Dodik, kada je vježba na Manjači u pitanju, građanima Srpske ostao dužan dati odgovor i na  pitanje zašto pripadnici NATO-a ocjenjuju Oružane snage BiH, saopšteno je iz SDS-a.

Podsjećamo, na Manjači je juče uprkos propisanim mjerama o zabrani okupljanja održana vojna vježba po NATO standardima.


(Vijesti.ba / BN)

Izdvajamo