12°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

18.09.2020 / 22:19 Svijet - Smirivanje tenzija

Erdogan spreman na sastanak s Micotakisom

Erdogan spreman na sastanak s  Micotakisom
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da je voljan sastati se s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom pokaže li ovaj "dobru volju" u krizi koja je izbila između dviju zemalja u vezi s istočnim Sredozemljem.

Erdoganova izjava dolazi u trenutku kada je napetost između dviju zemalja na vrhuncu u vezi s istraživanjem plinskih nalazišta u vodama na koje pravo polažu i Turska i Grčka.

Spor je u petak ušao u novu fazu kada je ministarstvo vanjskih poslova u Ankari pozvalo grčkog ambasadora u Turskoj pošto je grčki list Demokratia objavio naslov u kojemu na turskom kaže Erdoganu da se "gubi".

"Grčki list je izašao danas s ružnim naslovom koji se odnosi na predsjednika Erdogana. Pozvali smo grčkog ambasadora", rekao je novinarima turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Erdogan je nešto ranije u petak rekao da nema "nikakvog problema s tim da se sastane s grčkim premijerom Micotakisom".

"No važno je znati o čemu ćemo razgovarati i u kojem opsegu", dodao je, uslovljavajući održavanje takva susreta s pokazivanjem "dobre volje" Atine.

Turski predsjednik je usto rekao da će povratak Oruca Reisa u nedjelju, istraživačkog broda koji je Ankara poslala u istočno Sredozemlje, što je potaknulo napetost s Grčkom, "dati priliku diplomatiji".

Očito misleći na nedavnu posjetu grčke predsjednice ostrvu Kastellorizu blizu turske granice, Erdogan je pozvao Atinu da "ne pokazuje silu". "U protivnom možemo i mi pokazati još veću".

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias koji boravi u posjetu Pragu, rekao je da je njegova zemlja spremna na dijalog s Turskom ako ova "prestane provocirati u regiji".

Napetosti između Turske i Grčke porasle su krajem avgusta kada su dvije zemlje organizirale suparničke vojne vježbe.

Kriza je na dnevnom redu europskog sastanka na vrhu 24. i 25. septembra u Bruxellesu.

Dendias je u petak pozvao EU da sastavi popis sankcija "koje bi se mogle uvesti Turskoj ako ne prestane sa svojim nezakonitim djelovanjem".(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo