12°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

18.09.2020 / 21:24 BiH - Bisera Turković

Dodik posljednji može prigovarati kršenja Ustava

Dodik posljednji može prigovarati kršenja Ustava
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

U svom istupu član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se osvrnuo na rad ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković za koju je kazao da je neovlašteno bez traženja saglasnosti što je bila obavezna, izignorisala Predsjedništvo i dala saglasnost da se putem Vijeća Evrope BiH pridružuje borbi protiv cyber kriminala.

- Krši Ustav i uspostavlja neke nove prakse. Mi kao Srbi imamo značajan broj u DKP-ima i ukoliko se ne vrati odlučivanje u Predsjedništvo koje je jedino nadležno za vanjsku politiku imat će tu igru. Onda će 16 šefova u DKP-ima iz reda srpskog naroda početi ponašati u skladu s interesima srpskog naroda. Bisera Turković mislim da najviše doprinosi rušenju odnosa u BiH i to je politika SDA, istakao je.

Stigao je odgovor Bisere Turković:

- Potpuno odbacujem optužbe o kršenju Ustava Bosne i Hercegovine, koje je iznio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a koji je posljednja osoba u ovoj zemlji koja nekome ima pravo prigovarati da krši Ustav i zakone.

Bespotrebno problematizirajući pridruživanje naše zemlje u borbi protiv cyber kriminala, gosp. Dodik treba da zna da se radi o principima koje je ranije usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i kojima se rukovodi Ministarstvo vanjskih poslova. Jasno je da Predsjedništvo vodi vanjsku politiku, ali isto tako, treba biti jasno da je Predsjedništvo u ranijem periodu prenijelo obaveze na Ministarstvo, koje slijedi ranije utvrđene principe. Ukoliko član Predsjedništva Dodik misli da naša zemlja treba mijenjati neke stavove i poglede u vanjskoj politici, to mora usaglasiti sa druga dva člana Predsjedništva.

Sličnu primjedbu je Dodik imao i kada se Bosna i Hercegovina, slijedeći vanjsku politiku Evropske unije, pridružila deklaraciji o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji. Obzirom da je gospodin Dodik, kao jedini zvaničnik u regionu, čestitao predsjedniku Bjelorusije pobjedu na izborima, kasnije je uslijedilo problematiziranje i ovog pitanja. Dakle, i u ovom slučaju, prateći ranije usvojene principe Predsjedništva, Ministarstvo se pridružilo stavu Evropske unije. Ukoliko Dodik danas misli drugačije i protivi se politici Evropske unije, što nagovještava ozbiljno skretanje sa evropskog puta, on svoje stavove treba obrazložiti evropskim zvaničnicima, a prije svega građanima naše zemlje.

Također, neprihvatljive su optužbe da ja rušim odnose unutar Bosne i Hercegovine. Upravo g. Dodik, svojim najavama da će od šefova DKP-a tražiti da rade u interesu samo jednog naroda, te višegodišnjim konstantnim pozivima na podjelu zemlje, negiranjem pravosnažnih sudskih presuda i genocida, negativnim odnosom prema predstavnicima međunarodne zajednice, doprinosi narušavanju odnosa unutar Bosne i Hercegovine.

Politikom koju provodi i konstantnim izazivanjem nesigurnosti, ovaj zvaničnik je u dijelu Bosne i Hercegovine gdje ima apsolutnu vlast, otjerao skoro sve potencijalne investitore, te stvorio ambijent u kojem građani imaju najniže plate i penzije u Evropi“.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo