10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

18.09.2020 / 19:44 BiH - Predsjednik Suda BiH

Debevec negira optužbe: Objaviću poruke, i one u kojima mi Tadić prijeti

Debevec negira optužbe: Objaviću poruke, i one u kojima mi Tadić prijeti
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec negirao je tvrdnje tužiteljice Vedrane Mijović da je vršio pritisak, šaljući SMS-ove da zaustavi ili preusmjeri tok provjera navoda krivične prijave protiv njega.

- Naravno da to nije tačno. Radi se o još jednom pokušaju podmetanja i objavljivanja akata od strane Tužilastva BH u politički orjentisanim medijima uz pokušaje moje diskreditacije, kaže Debevec.

Dodaje da su u to vrijeme on i tužiteljica Mijović sasvim normalno komunicirali, jer se znaju dugi niz godina.

- Imao sam njen broj kao i ona moj. Nije mi ga niko drugi dao, već upravo ona. Zvala me više puta i poručivala preko kolega, kako je ta prijava montirana i bezveze, kako će to ona brzo okončati jer tu nema ništa, o čemu imam više svjedoka. Sjedili smo skupa na pravosudnom ispitu i imali komunikaciju. Žalila se da se vrši pritisak od strane Glavne tužiteljice da to radi protiv mene. Da sjednem sa Gordanom. O tome također imam svjedoke i to više njih, kaže Debevec.

On kaže da ne tada u toj poruci samo rekao da po njegovom mišljenju rade nezakonite stvari za koje treba sudska naredba.

- Objaviću te poruke i neka svi cijene ima li tu bilo kakve prijetnje. Tu se samo ukazuje na očite nezakonitosti u postupanju i montaže u postupanju, bez bilo kakve prijetnje. Potpuno je jasno da tu nema nikakve prijetnje, jer da je bilo, ne bi to ona prijavljivala sad, nakon tri mjeseca, a očito da joj to sad nalažu njeni mentori, navodi Debevec i zaključuje:

- Također ću, nevezano od ovoga objaviti prijeteće poruke Glavne tužiteljice Gordane Tadić upućene meni zbog sudskih odluka Apelacionog odjeljenja Suda BIH u predmetu bivšeg šefa Kabineta Tužilaštva BIH, Hasana Pleha koga nije željela za šefa Kabineta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo