19°C
Mostar 18°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

18.09.2020 / 17:32 BiH - Tužilaštvo BiH

Formiran predmet kojim je obuhvaćen i Višković

Formiran predmet kojim je obuhvaćen i Višković
Radovan Višković / Vijesti.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u Posebnom odjelu za ratne zločine već ranije je formiralo predmet koji se odnosi na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, aktuelnog premijera Republike Srpske.

Informacija je za N1 potvrđena iz ove institucije.

"U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u Posebnom odjelu za ratne zločine, od ranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba, te između ostalog i na osobu koju navodite u upitu. Više informacija ili detalja ne možemo davati", saopšteno je.

Tužilaštvo BiH u Posebnom odjelu za ratne zločine, ima preko 4.100 prijavljenih osoba iz svih krajeva BiH, prema kojima se postupa na isti način - saopćeno je.

Podsjećamo, ranije je objavljena izjava zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje Radovana Viškovića sa lokacijama za genocid u Srebrenici, ali i kasnije prikrivanje i premještanje i aktivno podsticanje u prikrivanju masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".

I član Predsjedništva Željko Komšić se pridružio pozivu Memorijalnog centra o pokretanju istrage o Viškoviću.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo