8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

18.09.2020 / 15:41 BiH - Mostar

Pripadnici OS BiH obučeni za medicinsko zbrinjavanje u borbenim djelovanjima

Pripadnici OS BiH obučeni za medicinsko zbrinjavanje u borbenim djelovanjima
Foto: FENA
Prigodnim programom u petak je u kasarni "Miralem Jugo" Livač kod Mostara obilježen završetak događaja Mil-to Mil "Medical Tasks and Familiarization 20-2", koji je od 4. do 18. rujna realiziran u organizaciji ...

... Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD u BiH i Tima Američkog veleposlanstva za civilno-vojnu podršku s pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Aktivnost je u navedenoj kasarni održana u skladu s Planom realizacije događaja Programa Mil-to-Mil (Vojska-Vojsci) za 2020. godinu.

Na događaju su sudjelovala pedeset i četiri pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su prošli obuku i usvojili znanja medicinskog zbrinjavanja i evakuacije u borbenim djelovanjima na taktičkoj razini, s ciljem jačanja operativnih sposobnosti pripadnika OS BiH u izvršenju misije i zadataka, kako u zemlji, tako i u misijama podrške miru.

Instruktori su bili medicinski tehničari, pripadnici Oružanih snaga SAD-a i Oružanih snaga BiH koji su izvršili teoretsku, a zatim praktičnu obuku pripadnika OS BiH.

Realizacija navedenog događaja danas je krunisana završnom vježbom na kojoj su prikazane vještine i znanja usvojena tijekom zajedničke obuke.

Zapovjednik 4. pješadijske brigade, brigadir Zdravko Rezo izjavio je da je to odličan primjer stalne suradnje s OS SAD, čiji pripadnici kroz državni partnerski program svakodnevno podržavaju ovakve i slične vrste obuke.

- Ovo je samo mali dio suradnje koju imamo s timom ODC-a i s predstavnicima civilno vojne suradnje Vlade SAD-a. Ova suradnja se i dalje nastavlja po pitanju donacija i pomoći, ne samo Oružanim snagama, već i one koje skupa s njima radimo za civilne strukture – kazao je Rezo.

Brigadir Rezo je tijekom ceremonije polaznicima događaja podijelio certifikate, a instruktorima zahvalnice i prigodne poklone, dok je voditelj Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a u BiH major Taib Grozdanić brigadiru Rezi uručio zastavu SAD-a.

- SAD ima parterski odnos s Oružanim snagama BiH još od njihovog samog početka. Trening koji se održavao posljednjih dana pomoći će vojnicima da napredaju u svojoj profesionalnoj karijeri, dok će im vještine i znanja kojima su podučavani pomoći u svakodnevnom životu. Također, pomoći će i BiH kao zemlji koja ima ambicije da postane članica NATO saveza da ispuni visoke standarde koje taj savez očekuje- kazao je Grozdanić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo