19°C
Mostar 18°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

18.09.2020 / 09:23 Ekonomija - “Zlatni BAM”

Softiću nagrada za doprinos stabilnosti finansijskog sistema BiH

Softiću nagrada za doprinos stabilnosti finansijskog sistema BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Guverneru Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senadu Softiću dodijeljena je nagrada "Zlatni BAM" za doprinos stabilnosti finansijskog sistema BiH na tradicionalnoj manifestaciji "Večer bankara" koja je održana u Sarajevu, a koju organizuje finansijsko-poslovni magazin "Banke i biznis".

Plaketa „Zlatni BAM“ je posebno priznanje žirija, koji čine novinari i stručni saradnici magazina "Banke i biznis", a koje se dodjeljuje za doprinos kvalitetnom radu i razvoju bankarskog sektora.

Guverner je istakao da je Centralna banka BiH institucija koja će i dalje poštovati najviše profesionalne standarde centralnog bankarstva, te da su itekako svjesni da se svijet oko nas, naše okruženje te poslovna klima u BiH, ubrzano mijenja.

- Nastojimo što bolje pratiti savremene trendove od kojih bih nabrojao samo neke, najvažnije: digitalizacija finansija i pojava tzv. fintech kompanija, kriptovalute kao Bitcoin, uticaj klimatskih promjena na finansijsku stabilnost, fokus na finansijsku inkluziju odnosno uključivanje što većeg udjela populacije u formalni finansijski sektor, nužnost finansijske edukacije jer i finansijski produkti koji se nude postaju sve složeniji, itd. To su sve izazovi o kojima treba da vodimo računa ukoliko želimo da budemo u korak s aktuelnim i budućim trendovima - rekao je Softić.

Priznanje "Zlatni BAM" uručeno je komercijalnim bankama u još osam kategorija: aktiva, ukupan kapital, prinos na dionički kapital, prinos na aktivu, veličina dioničkog kapitala, obim rasta depozita i kredita, najveća aktiva među bankama s pretežno domaćim kapitalom i najveća bruto dobit po zaposlenom među bankama s pretežno domaćim kapitalom.

Nagrade su dodijeljene na osnovu revidiranih izvještaja o poslovanju banaka u 2019.godini, saopćeno je iz CBBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo