3°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

17.09.2020 / 20:00 BiH - Prosudite sami

Zašto se grupa Park Hastahana bori za više betona u parku

Zašto se grupa Park Hastahana bori za više betona u parku
Foto: Vijesti.ba
Činjenica je da je prema starom Regulacionom planu planirana gradnja zgrade ukupne površine 7000 metara kvadratnih (Muzej grada), nadzemna garaža od 1 400 metara kvadratnih, a tek 6 800 metara kvadratnih je namijenjeno parkovskim površinama.

Novi Regulacioni plan podrazumijeva gradnju na 10 % parka (zgrada Centralne banke koja bi uzimala 1 100 metara kvadratnih) a 89% bi bila zelena parkovska površina ....



Stari plan




Novi plan / zgrada CBBiH


Gdje je više betona, prosudite sami Fotografije starog i novog regulacionog plana (stari ili novi regulacioni plan).

- Posljednjih mjeseci u medijima, društvenim mrežama ali i na terenu vidljiva je borba grupe Hastahana Park koja poziva na proteste, animira poznate ličnosti, agitira i ozbiljno optužuje pojedince i institucije a sve zbog izmjene Regulacionog plana za lokalitet parka Hastahana  koji se nalazi u centru Sarajeva.

Novi regulacioni plan podrazumjeva i gradnju zgrade Centralne banke BiH na lokalitetu uz park, gdje se trenutno nalazi parkiralište.

Emotivna kampanja je uključila brojne poznate bh ličnosti koje govore o sjećanju na park i pozivaju da se najavljene promjene zaustave. Čak je i snimljena pjesma na predmetnu temu.

Grupa Park Hastahana je pokazala i zavidnu maštovitost pa su nedavno uradili performans “Park je sahranjen”, želeći simbolično reći kako će beton zamijeniti zelene površine.

Ovako ostrašćena borba, rekli bi zli jezici, je uvijek politički motivirana. Ipak, nećemo se baviti špekulacijama već činjenicama.

Činjenica su da je prema starom Regulacionom planu planirana gradnja zgrade ukupne površine 7000 metara kvadratnih (Muzej grada), nadzemna garaža od 1 400 metara kvadratnih a tek   6 800 metara kvadratnih je namijenjeno parkovskim površinama.

Činjenica je da novi Regulacioni plan podrazumijeva gradnju na 10 % parka (zgrada Centralne banke koja bi uzimala 1 100 metara kvadratnih) a 89% bi bila zelena parkovska površina.

Zanimljivo je da na FB profile grupe "Park Hastahana" nema ovih činjenica ali su iznenađujuće hrabri da iznose špekulacije.

“Grupa građana okupljenih oko facebook stranice #hastahanapark, koji se već duže vremena bore protiv nasilne pretvorbe javnog parka u građevinsko zemljište, iz više izvora i krugova dobila je informaciju da se pobjednik konkursa za idejno rješenje zgrade Centralne banke BiH unaprijed i već odavno zna. Izvori koji su, na žalost, zahtijevali anonimnost, tvrde da će konkursna komisija odabrati idejno rješenje arhitektonskog biroa Grupa ARH d.o.o., arhitekte Seada Gološa.”, navodi se u jednom njihovom postu.

Za slučaj da “izvori i krugovi” ne budu u pravu, te ne pobijedi arhitektonski biro Grupa ARH d.o.o biće posla za sud. Ipak, više brine namjera da se građani dovode u zabludu pa kampanja, koja je predstavljena kao  borba za više zelenila u centru grada – činjenično to nije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo