0°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

17.09.2020 / 20:00 Regija - Premijer Kosova

Hoti: Dijalog sa Srbijom biće okončan međusobnim priznanjem

Hoti: Dijalog sa Srbijom biće okončan međusobnim priznanjem
Avdullah Hoti / Vijesti.ba
Premijer Kosova Avdullah Hoti poručio je u svom obraćanju poslanicima u Skupštini Kosova da se dijalog sa Srbijom treba okončati recipročnim priznanjem i potpunom normalizacijom odnosa između dvije strane.

Na zahtjev opozicione Demokratske partije Kosova (DPK), premijer Hoti u četvrtak (17. septembar) izvještava poslanike u Skupštini Kosova o procesu dijaloga sa Srbijom, koji je na visokom političkom nivou obnovljen 16. jula nakon dvije godine zastoja.

Tom prilikom, Hoti je napomenuo da je Kosovo u obavezi da ostvari normalizaciju odnosa sa zemljama u regionu uključujući i Srbiju, te dodao da postoji platforma za dijalog koja ne dozvoljava da se raspravlja o teritorijalnom integritetu.

"O teritorijalnom integritetu se ne može pregovarati i ne postavlja se pitanje o tome. Ustavna organizacija Kosova nije pogođena, ne postoji Zajednica (opština sa srpskom većinom) sa izvršnim ovlašćenjima na Kosovu. Za ova dva principa u dijalogu imamo punu podršku naših međunarodnih partnera. Treći princip je da sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova“, rekao je Hoti.

On je naveo i da se u ovoj fazi dijaloga izrađuju određeni elementi sporazuma o uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije.

„Izrada je započeta sa temama koje smo nametnuli, o nestalim osobama i ekonomskim pitanjima, srpska strana je zatražila da se pitanje interno raseljenih lica pokrene u diskusiji“, objasnio je premijer.

Premijer Hoti je rekao i da su predstavnici međunarodne zajednice potvrdili da proces dijaloga sa Srbijom neće trajati beskrajno već da je vremenski ograničen.

Inače, u četvrtak se u Briselu po četvrti put sastaju ekspertski timovi Kosova i Srbije koji razgovaraju o temama koje su prethodno 7. septembra otvorili premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hoti je u Skupštini Kosova govorio i o sporazumu o ekonomskoj normalizaciji odnosa, koji su Kosovo i Srbija potpisali u Vašingtonu 4. septembra uz prisustvo predsednika SAD Donalda (Trump) Trampa.

„Ovaj sporazum od 16 tačaka čine veliki infrastrukturni projekti. Kosovo će ostati centar ekonomske infrastrukture“, rekao je on.

Sa druge strane, dve opozicione stranke u Skupštini Kosova, Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova su kritikovale Vladu Avdulaha Hotija zbog sporazuma postignutog u Vašingtonu.

Opozicija smatra da je Hoti 4. septembra, potpisivanjem sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa Srbijom, napravio ustupke po pitanju jezera Gazivode na severu Kosova i mini-šengenskoj inicijativi uz napomenu da je dozvolio i da se ukloni tačka koja je govorila o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije.

Pokret Samoopredeljenje: U Vašingtonu je pobedila Srbija

Šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) je izneo niz kritika na račun kosovskog premijera zbog sporazuma koji je sa Srbijom postigao u Vašingtonu. On smatra da je premijer prethodno trebao da obavesti Skupštinu Kosova o sporazumu koji će potpisati, a u kome je „učinjeno mnogo ustupaka Srbiji“.

On je osporio pojedine tačke u sporazumu i dodao da je Kosovo izgubilo šansu da donese pobedu uz posredstvo SAD.

„Od tog potpisa drugi su imali više koristi. U ovom slučaju najveći dobitnik je Srbija jer je dobila izlaz na Jadran, suvlasništvo nad Gazivodama, zajedničke prelaze, realizaciju ideje o mini-šengenu. Zaustavljena je mogućnost da Kosovo posane član u međunarodnim organizacijama", rekao je Seljimi.

DPK: Sporazum 4. septembra je zasluga SAD a ne Kosova

U međuvremenu, poslanik Enver (Hoxhaj) Hodžaj iz opozicione Demokratske partije Kosova (DPK) je sporazum iz Vašingtona ocenio pozitivnim, ali je kritikovao što otvara pitanje imovine u dijalogu sa Srbijom.

„Paragraf vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na SPC je otvaranje Ahtisarijevog paketa, razgovori o aranžmanima nevećinske zajednice su otvaranje ovog paketa a i diskusija o imovini je otvaranje Ahtisarijevog paketa“, rekao je Hodžaj.

On je naglasio da kosovska delegacija na čelu sa premijerom Hotijem uopšte nije pregovarala o sporazumu u Vašingtonu i dodao da su za postugnuti sporazum u Beloj kući „zaslužni Amerikanci a ne kosovska delegacija".

ABK podržava Hotijeve principe za dijalog

Sa druge strane, poslanica ispred Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj je ocenila da je sporazum iz Vašingtona potvrdio ključnu ulogu SAD u procesu dijaloga, te napomenula da postizanje konačnog sporazuma između dveju strana nije zagarantovano bez učešća Sjedinjenih Država.

„Kosovo je postiglo veliki korak napred sporazumom u Vašingtonu. SAD su ponovo potvrdile veliku ulogu. Očekujemo i od EU ozbiljno ponšanje, da pet zemalja koje nisu priznale Kosovo to učine, te da se ispuni obećanje o liberalizaciji viznog režima“, navela je ona.

Kadrijaj je zatražila konsenzus političkog spektra na Kosovu, odnosno saradnju pozicije i opozicije tokom naredne faze dijaloga sa Srbijom.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo