21°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

16.09.2020 / 21:51 Svijet - Američki državni sekretar

Pompeo: Učinit ću sve da se provedu sankcije Iranu

Pompeo: Učinit ću sve da se provedu sankcije Iranu
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Sjedinjene Države potvrdile su u srijedu, same i protiv sviju, da će UN-ove sankcije Iranu biti ponovo uvedene ovaj vikend i da će ih Washington provesti.

"Sjedinjene Države učinit će ono što uvijek rade. Preuzet će svoj dio odgovornosti", izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo na konferenciji za novinare održanoj u State Departmentu s britanskim kolegom Dominicom Raabom.

"Učinit ću sve potrebno kako bi sankcije bile primijenjene i provedene", dodao je.

Mike Pompeo je 20. avgusta aktivirao spornu proceduru koja se treba aktivirati mjesec dana poslije, a to znači ovaj vikend, o uspostavi međunarodnih sankcija Teheranu. Te su sankcije bile ukinute 2015. kada je Iran sklopio sa šest svjetski sila Međunarodni sporazum i obvezao se u zamjenu za ukidanje sankcija odreći programa razvoja atomskog oružja.

Gotovo svi ostali članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ne daju Sjedinjenim Državama pravo korištenja tog mehanizma "snapbacka" uz obrazloženje da su se 2018. jednostrano povukle iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Unatoč tom neslaganju i izolaciji, američka diplomatija tvrdi da će sankcije ponovo biti uvedene, posebice embargo o konvencionalnom oružju koji ističe u oktobru.

"UN će provesti sankcije kao i inače", ocijenio je u srijedu Pompeo i rekao da se radi o mjerama proisteklim iz rezolucije Vijeća sigurnosti.

Druge velike sile, uključujući europske saveznike Sjedinjenih Država, oglušile su se i garantovale da se ništa neće promijeniti nakon 20. septembra bez obzira na američke izjave.

Dominic Raab pazio je u Washingtonu da ne naglasi te razlike.

U avgustu je Mike Pompeo optužio Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku "da su se svrstale uz ajatolahe", na vlasti u Iranu.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo