0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

16.09.2020 / 20:39 Svijet - Bjelorusija

Kalesnikava optužena za ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Kalesnikava optužena za ugrožavanje nacionalne sigurnosti
Foto: EPA - Vijesti.ba

Čelnica bjeloruskih protesta Maria Kalesnikava, pritvorena prošle sedmice , optužena je za ugrožavanje nacionalne sigurnosti, objavila je u srijedu istražna agencija te države.

Kalesnikavoj po bjeloruskim zakonima prijeti do pet godina zatvora. Istražiteljski odbor je u priopćenju objavljenom na mreži Telegram objavio da je ona "sudjelovala u pozivima na djelovanje koje šteti nacionalnim interesima Republike Bjelorusije".

"Ona ostaje u pritvoru, a istraga traje", stoji u priopćenju.

Kalesnikava je bliska suradnica čelnice oporbe Svetlane Tihanovske, koja je prošli mjesec pobjegla u susjednu Litvu.

Ta kandidatkinja na predsjedničkim izborima, za koje oporba tvrdi da ih je predsjednik Aleksandar Lukašenko fabricirao, kasno u utorak je obećala da će garantirati dugotrajnu sigurnost tom čelniku ako mirno napusti vlast nakon 26 godina.

U Bjelorusiji se od spornih izbora prije mjesec dana protesti održavaju svaki dan. Prošli vikend je na ulice glavnog grada Minska izašlo najmanje 100 hiljada ljudi.

Tihanovska tvrdi da je ona pobjednica izbora 9. avgusta, a u susjednu državu pobjegla je nekoliko dana nakon glasanja, strahujući za svoju sigurnost u vrijeme nasilnog gušenja otpora na ulicama. Ona poručuje da protesti moraju ostati mirni.

Evropska unija je izbore u Bjelorusiji proglasila "ni slobodnima ni pravednima" te je osudila nasilje nad demostrantima i nazvala ga "neproporcionalnim i neprihvatljivim".

Rusija, bliska saveznica Bjelorusije, stala je iza Lukašenka. Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije ove sedmice obećao 1,5 milijardi dolara kredita Lukašenkovoj vladi. Ruski ministar finansija Anton Siluanov u srijedu je rekao da će prvi dio tog iznosa, vrijedan milijardu dolara, biti isplaćen Minsku do kraja godine, prenosi agencija Reuters.

U srijedu je bjelorusku prijestolnicu posjetio Sergej Šojgu, ruski ministar obrane, kako bi "raspravio o pitanjima bilateralne vojne suradnje", prenose bjeloruski državni mediji. Rusija i Bjelorusija trenutno provode ranije planirane zajedničke vježbe pod nazivom Slavensko bratstvo.

Na vježbama je trebala sudjelovati i Srbija, ali je odustala nakon pritiska Evropske unije, rekao je prošle sedmice srpski ministar obrane Aleksandar Vulin.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo