7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

16.09.2020 / 19:40 Svijet - Vatikan

Papa će u oktobru objaviti svoju treću encikliku, temeljni motiv joj je bratstvo

Papa će u oktobru objaviti svoju treću encikliku, temeljni motiv joj je bratstvo
Foto: Vijesti.ba

Papa Franjo će u nedjelju 4. oktobra objaviti svoju treću encikliku, posvećenu "bratstvu i socijalnom prijateljstvu", središnjoj temi svoga pontifikata, najavio je u srijedu Vatikan.

Tekst nazvan Svi braća izaći će na blagdan svetog Franje Asiškog, redovnika koji je slavio siromaštvo i bratstvo, čije je ime argentinski isusovac Jorge Bergoglio izabrao na početku svog pontifikata.

Za Papu je "bratstvo" ključna riječ.

On je u februaru 2018. u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisao dokument o bratstvu među ljudima i pozvao posebice na slobodu vjeroispovijesti i izražavanja, u vrlo smjelom tekstu koji je supotpisao veliki egipatski sunitski imam Al-Azhara, šeik Ahmed al-Tayeb.

Posljednjih mjeseci Papa je više puta pozivao na bratstvo u suočavanju s koronavirusom i naglasio da su najsiromašniji najpogođeniji tom zdravstvenom i ekonomskom krizom.

Sveti Franjo Asiški, utemeljitelj franjevaca i pionir međureligijskog dijaloga, smatra se i ocem moderne ekologije kao autor Pjesme stvorova, slavne molitve koja uzdiže sva bića.

Tekst tog prijatelja životinja i prirode počinje s "Laudato", (Hvaljen bio), a takav naslov je papa Franjo izabrao za svoju posljednju encikliku u ekološkom i društvenom tonu objavljenu 2015., godine kada je održana konferencija o klimatskim promjenama COP21.

Papa Franjo je izabrao blagdan tog sveca i pozvao predstavnike autohtonih naroda Amazonije da posade stabla u vatikanskim vrtovima, a dva dana poslije s njima je otvorio sinodu potpuno posvećenu Amazonskoj prašumi.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo