0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

16.09.2020 / 19:02 Svijet - Nije mnogo popularan

Ruski zvaničnici negiraju umiješanost u trovanje Navalnog

Ruski zvaničnici negiraju umiješanost u trovanje Navalnog
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Saveznici kritičara Kremlja Alekseja Navalnog u srijedu su reagovali na komentare ruskih zvaničnika da ne bi imalo nikakvog smisla za Moskvu da otruje političkog protivnika čija je stopa popularnosti izrazito niska.

Četrdesetčetverogodišnjem opozicionom političaru naglo je pozlilo i onesvijestio se prošlog mjeseca dok je putovao iz Sibira u Moskvu, i prebačen je avionom u berlinsku bolnicu, čiji su liječnici ustanovili da je otrovan nervnim agensom novičok.

Njemački zvaničnici tvrde da su laboratorije u tri zemlje ustanovile prisustvo novičoka i zatražili su objašnjenje od Moskve. Rusija tvrdi da još nema nikakvih dokaza za takve navode.

U saopćenju na svom websiteu, ruska stalna misija u Evropskoj uniji saopćila je da nema nikakvog razloga za ruske vlasti da otruju Navalnog vojnim nervnim agensom i potom mu dopuste da otputuje u Njemačku, gdje bi se otrovna supstanca mogla primijetiti.

- Koji bi razlog bio za ruske vlasti da otruju Alekseja Navalnog, uzimajući u obzir da stopa njegove popularnosti jedva dostiže dva posto? - navodi misija u saopćenju, pozivajući se na julsku anketu javnog mnijenja.

Glasnogovornica Navalnog Kira Jarmiš kazala je da rezultati regionalnih izbora održanih tokom vikenda, na kojima su kandidati koje podržava Navalni osvojili mjesta u dva sibirska grada, pokazali da je podrška Rusa Navalnom mnogo veća.

Kremlj je, suočavajući se s pozivima nekih zapadnih političara da se pooštre sankcije Moskvi, saopćio kako ne smatra da bi trovanje Navalnog donijelo koristi bilo kome, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo