0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

16.09.2020 / 18:28 BiH - Sastanak u Sarajevu

Razmijenjena mišljenja o saradnji Grada Sarajeva i ANUBiH

Razmijenjena mišljenja o saradnji Grada Sarajeva i ANUBiH
Foto: Gradsko vijeće Grada Sarajeva

Prеdsјеdаvајući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić danas je, zajedno sa svojim zamjenicima Edinom Gabelom i Mirom Lazovićem, primio delegaciju Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine kako bi razmijenili mišljenja o saradnji Grada Sarajeva i Akademije.

Predsjednik ANUBiH Akademik Miloš Trifković je upoznao prisutne o aktivnostima i projektima koje Akademija realizuje, a razgovarano je i o planovima za buduće projekte i sufinansiranju programskih i projektnih aktivnosti u narednom periodu.

Izražene su obostrane želje za nastavkom saradnje između Grada Sarajeva i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Također, istaknuta je podrška Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Gradu Sarajevu kroz istraživačku studiju "Sarajevo grad i regija u vremenu i prostoru", koja je doprinijela i dokazala da Grad Sarajevo treba posmatrati kao jedinstveni urbani prostor gdje bi se, na sveobuhvatan način, realizovali poslovi uprave i lokalne samouprave iz nadležnosti glavnog grada - Grada Sarajeva.

Gavrić je upoznao prisutne da su prihodi Grada Sarajeva u 2020. znatno smanjeni uslijed pandemije koronavirusa, ali da su u 2020. planirana sredstva za sufinansiranje programskih i projektnih aktivnosti Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te da će sredstva biti planirana i u budžetu Grada Sarajeva za 2021.

Predsjedavajući Gavrić je potom zahvalio delegaciji Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine na posjeti, te im poklonio zlatnik Grada Sarajeva.

U delegaciji su još bili potpredsjednica ANUBiH akademkinja Adila Pašalić Kreso i generalni sekretar akademik Zijo Pašić, saopćeno je iz Grada Sarajeva.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo