14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

16.09.2020 / 18:21 Svijet - "Kopernikus"

Dim od američkih požara stigao do Evrope

Dim od američkih požara stigao do Evrope
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Šumski požari koji haraju američkom zapadnom obalom, uz Tihi okean, su desetinama do stotinama puta intenzivnije od prosjeka posljednjih 15 godina sa posebno gustim dimom koji je čak stigao do Evrope, objavio je danas evropski servis za klimatske promjene Kopernikus.

Zahvaljujući satelitskim snimcima "pratimo obim požara i zagađenje od dima širom SAD i dalje" rekao je danas u saopštenju Mark Parington naučnik servisa za atmosferski nadzor Kopernikus (CAMS), prenijela je agencija AFP.

Podaci pokazuju da su ti požari "bez presedana" i da su "desetine do stotine puta intenzivniji od prosjeka požara u periodu 2003-2009. godine u SAD kao i u više pogođenih država", navela je ta služba.

Požari proizvode veliku količinu dima, a u Kaliforniji i Oregonu već su ispustili u atmosferu mnogo više ugljenika nego bilo koje godine od 2003, od kada se to mjeri. Količina ugljenika je izračunata na 21,7 megatona u Kaliforniji i 7,3 megatona u Oregonu, prenosi Beta.

Posebno gust dim je čak stigao do Evrope.

Zbog snažnih atmosferskih sistema, dim od požara bio je danima samo iznad zapadnog dijela Sjeverne Amerike, uzrokujući potencijalno opasan kvalitet vazduha u gradovima Portland, Vankuver i San Francisko, prenosi agencija Hina.

Međutim, vrijeme se u ponedjeljak promijenilo i dim je vazdušnom strujom odnijet na istok. Portal "NY Metro Weather" objavio je u utorak da je vidljiv na nebu iznad Njujorka.

Servis Kopernikus procjenjuje da dim počinje ponovo da prelazi Atlantik i da će stići do sjeverne Evrope kasnije ove nedjelje što se već desilo krajem prošle nedjelje.

"Činjenica da ti požari ispuštaju toliko zagađenja u atmosferu da gust dim možemo da vidimo i na udaljenosti od 8.000 kilometara, pokazuje koliko su razorni", rekao je Mark Parington.

Ukupno je od sredine avgusta na američkoj zapadnoj oballi izgorjelo više od dva miliona hektara vegetacije i to od kanadske do granice SAD s Meksikom.

Naučnici se slažu da je izuzetan obim tih šumskih požara posljedica klimatskih promjena koje pogoršavaju hroničnu sušu i izazivaju ekstremne meteorološke uslove.

Međutim, predsjednik SAD Donald Tramp ponovo je izazvao polemiku time što je, kako izgleda, negirao ulogu klimatskih promjena u tim šumskim požarima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo