11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

16.09.2020 / 16:41 Politika - Ibrahim Prohić

Dodik u Zagrebu dokaz da ratni ciljevi protiv BiH nisu arhivirani

Dodik u Zagrebu dokaz da ratni ciljevi protiv BiH nisu arhivirani
Ibrahim Prohić / Vijesti.ba
Psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić komentirao je putem društvenih mreža posjetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu i njegov susret s predsjedikom i premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem.

Prohić upozorava javnost da se ovdje ne radi ni o kakvom predizbornom motivu, već o strateškim imperijalnim apetitima sisjeda na teritorij BiH.

"S naslovnica vrišti "Dodik u Zagrebu s Milanovićem i Plenkovićem". Provjerio sam, u Zagrebu, nije u Karađorđevu. Godina je 2020., nije 1990 i neka. Dobra je strana ove vijesti što ona demantira izjavu aktuelnog predsjednika Republike Hrvatske da se u BiH nema s kim razgovarati. Ima, ima... Samo je pitanje izbora sagovornika, motiva i političkih ciljeva", kaže Prohić.

On dodaje kako na Balkanu ne vole učiti.

"Ovdje se ne razvija ni politička misao, ni orjentacija ni strateški ciljevi!? Tek se nevješto mijenja nešto u modalitetu, formi i metodama realizacije ciljeva. Mogu te primiti šest puta u EU, ali to nije garancija da je iz tebe izlapio Balkanluk!?", konstatira ovaj politički analitičar.

On je podsjetio da do ove posjete dolazi dan nakon ustanovljevanja sverspskog praznika koji reafirmira etnički  princip kao krunski princip ustavnopravne konstitucije u državama na ovim prostorima i princip međudržavnih odnosa.

"Preciznije, ovo je vraćanje na koncet odnosa naroda, a ne država. Ili, možda za sve narode i sve države ne vrijede isti principi i kriteriji. Na državu imaju pravo i komšije (Srbija) i susjedi (Hrvatska), samo građani BiH nemaju to pravo. Posjeta se dešava samo dan nakon sto je Dodik izjavio da je konačni cilj (navedenog praznovanja) da Srbija i RS budu u jednoj državi (Malo modificirana sintagma iz devedesetih sada glasi... Skoro svi Srbi u jednoj državi, naročito oni iz BiH...)", kaže on.

Prohić ističe kako ćemo nakon Dodikove posjete iz Hrvatske sigurno ponovo čuti glasove o dobrosusjedskim odnosima.

"Na kraju posjete ćemo od članice EU slušati mantru kako oni podržavaju teritorijalni integritet BiH...i naravno, jednakopravnost Hrvata u BiH, te da će oni (RH) biti glasnogovornici BiH na putu ka EU!? Ili će biti sukreatori na njenom putu u pakao!?", pita se Prohić.

On zaključuje kako nakon svega što se dešavalo na ovim prostorima više nemamo pravo na naivnost.

"Nakon svega što se dešavalo u posljednjih tridesetak godina nemamo pravo na naivnost. Nisu u pitanju izborni motivi i retorika, već strateški, imperijalni apetiti i dokaz da ratni ciljevi (protiv BiH) nisu arhivirani", zaključio je Ibrahim Prohić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo