21°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

16.09.2020 / 14:29 Svijet - Čelnica Evropske komisije

Von der Leyen: Šanse za trgovinski sporazum s Britanijom blijede

Von der Leyen: Šanse za trgovinski sporazum s Britanijom blijede
Ursula von der Leyen / Vijesti.ba
Čelnica Evropske  komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da su šanse za postizanje trgovinskog sporazuma s Britanijom sve bljeđe iz dana u dan, dok britanska vlada insistira na potezima koji bi ugrozili sporazum o razlazu dvije strane.

Britanska vlada objavila je nacrt zakona prošle sedmice za koji je priznala da bi prekršio njene međunarodne zakonske obaveze i ukinula je dijelove sporazuma o razlazu koji je potpisan prije nego što je Britanija zvanično napustila Evropsku uniju u januaru.

Bruxelles želi da premijer Boris Johnson ukine takozvani prijedlog zakona o unutrašnjem tržištu za koje tvrdi da bi mogli ugroziti pregovore o budućim trgovinskim aranžmanima  prije nego što Britanija napusti jedinstveno tržište EU.

Johnson to odbija.

- Uz svaki dan koji prolazi, šanse ta pravovremeni sporazum blijede - izjavila je von der Leyen, čelnica izvršnog organa EU.

U govoru Evropskom parlamentu, ona je izjavila da se sporazum o razlazu "ne može jednostrano mijenjati, zanemarivati ili pogrešno primjenjivati".

 - To je pitanje zakona, povjerenja i dobre volje. Povjerenje je temelj svakog snažnog partnerstva - kazala je.

Britanska funta, čija se vrijednost kreće u skladu s očekivanjima ili haotičnog ili primjerenog Brexita, u srijedu je pala na najnižu vrijednost u dva mjeseca, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo