15°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

16.09.2020 / 13:39 Politika - Ured predsjednika RH

Milanović: Dodik u Zagreb dolazi kao predstavnik Srba

Milanović: Dodik u Zagreb dolazi kao predstavnik Srba
Zoran Milanović / Vijesti.ba
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog Predsjedništva BiH, objavio je u srijedu ured hrvatskog predsjednika.

S Dodikom će razgovarati predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Na Dodikovu posjetu reagirao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- Dodik u privatnu posjetu zvaničnicima Republike Hrvatske, donosi poruku koja je ujedno i cilj njegove politike, da entitet RS i Srbija budu jedna država, navodi Komšić i dodaje:

- Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta poruka biti primljena, sa odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo šta nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili.

Podsjetimo, sinoć je reagirao i pedsjedavajući Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

- Posjeta Milorada Dodika Zagrebu i najavljeni susreti sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanović i premijerom Andrejem Plenkovićem nema bilo kakve veze sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, niti za državu Bosnu i Hercegovinu znači bilo šta, kaže Džaferović.

Dodaje da je riječ o privatnoj posjeti koju je prihvatio zvanični Zagreb, ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine.

- To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo