°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

16.09.2020 / 13:08 BiH - Izvještaj o procesuiranju predmeta

Korner: Usvojiti revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina

Korner: Usvojiti revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina
Foto: Arhiv

Sutkinja Joanne Korner izjavila je danas na online predstavljanju svog izvještaja o procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnom nivou u BiH da je prvo što treba rješavati stupanje na snagu revidirane Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

U izvještaju je navedeno da su, i pored činjenice što su neke od preporuka iz prethodnog Izvještaja sačinjenog 2016. provedene, mnoge ostale neprovedene.

Najhitnija pitanja koja treba riješiti uključuju neefikasne upravljačke prakse u Tužilaštvu BiH i propust da u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH bude dat prioritet najsloženijim predmetima, što dovodi do toga da oni najodgovorniji za najteže zločine ne odgovaraju pred sudom.

- U interesu je svih, a posebno javnosti, da onima koji su najodgovorniji za počinjenje ratnih zločina bude suđeno što je prije moguće, pod tim podrazumijevam one koji su naređivali ili nisu sprječavali počinjenje ratnih zločina - naglasila je Korner.

Dodala je da bi se Sud i Tužilaštvo BiH trebali fokusirati na te osumnjičene, ali da to ne znači da direktni izvršioci ratnih zločina trebaju izbjeći pravdu.

- Pravdu je moguće zadovoljiti ako slučajevi direktnih izvršilaca ratnih zločina budu što je prije moguće prebačeni na kantonalni i okružni nivo - potcrtala je Korner.

U Izvještaju je preporučeno i da se istražni timovi u Tužilaštvu BiH adekvatno restrukturiraju kako bi bilo osigurano jasnije razumijevanje složenih događaja u istragama i najefikasnije korištenje ljudskih i materijalnih resursa, zatim unapređenje procesa provođenja istraga i pisanja optužnice, te unapređenje upravljanja glavnim pretresom kako bi se skratilo njegovo trajanje.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo