22°C
Mostar 29°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

16.09.2020 / 13:00 Svijet - Predsjednica Evropske komisije

Von der Leyen: Neće niko biti siguran dok svi ne budemo sigurni

Von der Leyen: Neće niko biti siguran dok svi ne budemo sigurni
Ursula von der Leyen / Vijesti.ba

U ovih posljednjih šest mjeseci Evropljani su pokazali koliko je taj ljudski duh zaista jak, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na početku svog obraćanja o Stanju unije u srijedu.

Pohvalila je zdravstvene radnike u bolnicama, osoblje koje se brine o ljudima u staračkim domovima, nastavnike u školama, za koje je rekla da se nalaze "na prvoj liniji odbrane" od pandemije.

- Inspirisani smo njihovom empatijom, hrabrošću i osjećajem za obavljanje dužnosti i želim im odati posbenu počast - kazala je von der Leyen.

Međutim, kazala je ona, ovaj virus je također pokazao koliko smo krhki.

- Virus hiljadu puta manji od zrna pijeska otkrio je koliko život može biti krhak. Vidjeli smo koliki je teret stavio na naše zdravstvene sisteme. Promijenio je način na koji se ponašamo i komuniciramo - držimo distancu jedni od drugih, lica su nam stalno iza maski - kazala je predsjednica Evropske komisije.

Naglasila je da ljudi žele da se vrate na normalno stanje i da se "naša krhkost pretvori u snagu".

- I to je trenutak koji Evropa treba iskoristiti. Evropa treba da nas povede dalje od krhkosti i ka novoj vitalnosti. To je ono o čemu želim govoriti danas - kazala je von der Leyen.

Objasnila je da je sada prilika da Evropa uvede promjene s namjerom, a ne jer je prisiljena zbog vanjskih faktora.

Nikada ranije to trajno obećanje zaštite, stabilnosti i mogućnosti nije bilo važnije nego danas, kazala je ona.

Smatra da će se ekonomija pokrenuti nakon pada od 12 posto.

- Nije vrijeme da prekinemo podršku jer je virus i dalje prisutan. Nikad nije bilo snažnije povjerenje u euro - kazala je ona.

Rekla je da će ažurirati industrijsku strategiju, a da zeleno finansiranje treba podići na veći nivo.

Evropa je u krizi odlučila okrenuti se prema drugima, rekla je von der Leyen. Naglasila je da su tokom pandemije evropski avioni isporučili na hiljade tona zaštitne opreme.

- Neće niko biti siguran dok svi ne budemo sigurni. Gdje god živjeli, potrebno je da imamo pristup liječenju - poručila je.

Naglasila je da nije dovoljno pronaći vakcinu, nego treba osigurati da svi imaju pristup vakcini.

- Nacionalizam na polju vakcina ugrožava živote, a saradnja spašava - istakla je.

Vjeruje u snagu i vrijednost saradnje.

- Ovo je svijet u kojem želimo živjeti. Tamo gdje smo ujedinjeni u različitosti i nedaćama. Tamo gdje zajedno radimo na prevazilaženju naših razlika - i pomažemo jedni drugima kroz teška vremena. Tamo gdje danas gradimo zdraviji, jači i poštovaniji svijet i gdje želimo da naša djeca žive sutra - zaključila je von der Leyen u sovm govoru o stanju Evropske unije.(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo