9°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

16.09.2020 / 08:45 BiH - Velika akcija

SIPA na Sokocu uhapsila sedam osoba zbog ratnih zločina

SIPA na Sokocu uhapsila sedam osoba zbog ratnih zločina
Foto: Vijesti.ba

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode sedam osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području općine Sokolac.

Akcija SIPA-e izvedena je rano jutros, a uhapšeni se nalaze u prostorijama SIPA-e na kriminalističkoj obradi, potvrdio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Osumnjičeni se terete da su u septembru 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, isplanirali, organizirali i sudjelovali u ubojstvu 44 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci u općini Sokolac i progon civilnog stanovništva sa navedenog područja.

U koordiniranoj akciji na terenu, postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ranim jutarnjim satima, na području općine Sokolac, locirali su, identificirali i lišili slobode ukupno sedam osumnjičenih osoba.  

Putem međunarodnih pravnih mehanizama, bit će zatraženo izručenje jednog od osumnjičenih koji se nalazi u prekooceanskim zemljama.

Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubojstva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, općina Sokolac, 1992. godine.

Radi se o zločinu počinjenom 21./22. septembar 1992. godine, kada su pripadnici VRS izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva.

Među ubijenim osobama bilo je i malodobnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine.

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata, te je u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja.

Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih.

Tokom dana realizirat će se policijske i operativne aktivnosti na dovođenju osumnjičenih u Tužilaštvo BiH.

Ovim predmetom kao osumnjičeni obuhvaćen je i Radislav Krstić, osuđen u MKSJ zbog genocida u Srebrenici, koji je 1992. bio zapovjednik 2. romanijske motorizirane brigade VRS, koji će biti ispitan u suradnji sa organima MRMKS i Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora.

Postupajući tužilac ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Jutrošnja akcija, realizirana po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine, odnosi se na osumnjičene: Milana Tupajića, rođenog 1954. godine, Knežina, Sokolac, nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba Sokolac; Radomira Obradovića, zv. "Dragan", rođenog 1950. Krševi, Sokolac, nekadašnjeg komandira SJB Sokolac; Radislava Krstića, rođenog 1948., Nedjeljišta, Vlasenica, nekadašnjeg zapovjednika 2. romanijske motorizovane brigade VRS (nalazi se na izdržavanju kazne u Poljskoj); N.K., rođenog 1954., pripadnika čete Vojne policije 2.rmtbr, boravi u Kanadi, bit će zatraženo izručenje; Miladina Gaševića, zv. "Ćirko", rođenog 1961., Vidrići, Sokolac, zamjenika komandira Izviđačke čete 2.rmtbr; Momira Kezunovića, rođenog 1957. Vidrići, Sokolac, pripadnika Izviđačke čete 2.rmtbr; Branislava Kezunovića, zv. "Miki", rođenog 1959., Vidrići, Sokolac, pripadnika Izviđačke čete 2.rmtbr; Željka Gaševića, rođenog 1968., Sokolac, pripadnika Izviđačke čete 2.rmtbr i Jadranka Šuka, rođenog 1957., Sokolac, pripadnika Izviđačke čete 2.rmtbr, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)


Izdvajamo