3°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

16.09.2020 / 07:59 Politika - Džubur za Vijesti.ba

Dr. Guzin kandidat za gradonačelnika Mostara, ostala imena po dogovorenim principima

Dr. Guzin kandidat za gradonačelnika Mostara, ostala imena po dogovorenim principima
Foto: Vijesti.ba

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore u Mostaru je 21. septembar. Neke stvari su već poznate, a u javnosti su se pojavila i konkretna imena.

Sasvim je sigurno da će ugledni doktor Zlatko Guzin, direktor Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić", biti kandidat probosanskih stranaka okupljenih u "Koaliciji za Mostar 2020" za gradonačelnika. Guzin, koji će nositi centralnu gradsku listu, uživa apsolutnu podršku svih stranaka koalicije.

U javnosti su se pojavila i još neka imena kandidata na listama, a predsjednik KO DF HNK prof. Ahmed Džubur nam kaže da su predsjednici pet političkih stranaka (SDA, DF, SBB, SBIH i BPS) uz koalicioni sporazum, potpisali i 20 principa koje će poštovati.

- Ono na čemu je DF insistirao je da niko tko je značajno uticao na nedemokratske procese u Mostaru u prethodnih 12 godina od kada nema izbora u našem Gradu ne može biti na listama koje predstavljaju zajedničke liste pet stranaka potpisnica "Koalicionog sporazuma". Granti poštivanja potpisanih principa i usmenih dogovora bili su najviši reprezenti ovih stranaka, kaže Džubur i dodaje:

- Nemamo ništa lično protiv bilo kojeg pojedinca, ali naglašavamo da snaga pozicije i politički uticaj koji je bilo tko imao u gradu Mostaru u posljednjih 12 godina predstavlja eliminirajući faktor za njihovo eventualno učešće u izbornom procesu u gradu Mostaru.

Džubur vjeruje da će se potpisani sporazum poštovati te apeluje na sve potpisnice Koalicionog sporazuma da decidno i bez izuzetka poštuju potpisano te pismeno i usmeno usaglašene principe.(Vijesti.ba)

Izdvajamo