0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

15.09.2020 / 15:38 Regija - Povodom Dana srpskog jedinstva

Vučić: Ujedinjeni i složni Srbi mogu da prevaziđu sve nedaće

Vučić: Ujedinjeni i složni Srbi mogu da prevaziđu sve nedaće
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je povodom Dana srpskog jedinstva, koji od ove godine obilježavaju Srbija i Republika Srpska, da Srbi ujedinjeni i složni mogu da prevaziđu sve nedaće, pobijede sve probleme i osiguraju budućnost svoje djece.

"Nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode za koju su se naši preci borili, za koju ćemo se boriti i u budućnosti", poručio je Vučić.

On je naglasio da 15. septembar, koji će ubuduće biti i državni praznik, slavi jedinstvo i slobodu.

Vučić je podsjetio da se danas slavi i dan proboja Solunskog fronta, kada su se vojnicima Srbije koji su prošli kroz pakao Albanije i tokom ratnog sukoba izgubili 50 odsto saboraca, priključili dobrovoljci iz drugih srpskih krajeva.

"Bilo ih je 10 odsto iz Hercegovine, Bosne, Like, Krajine, Banije, Korduna, svih delova gde su Srbi živeli. Srbin nije mogao da prihvati obavezu da ratuje protiv Srbina i priključio se uz našu jedinu crveno-plavo-belu zastavu, koja nas i danas ujedinjuje", naglasio je Vučić.

On je rekao za Tanjug da je važno da i danas, kada se srpski narod suočava a brojnim izazovima i pritiscima iz svijeta i kada ga, bez obzira na ekonomske uspjehe, i dalje očekuju teški dani - odgovor mora biti jedinstvo, sloga i borba pametnim političkim sredstvima za slobodu srpskog naroda.

"Ako smo jedinstveni, složni ujedinjeni, mi Srbi, a ovo nije samo državni praznik, već svesrpski, možemo da prevaziđemo sve nedaće, pobedimo sve probleme, osiguramo i garantujemo budućnost naše dece", poručio je predsjednik Srbije.

On je zahvalio Srbima u Republici Srpskoj, ali i srpskom narodu u regionu i svijetu koji pomažu i koji su se uvijek zalagali da sloboda bude najveće opredjeljenje i vrijednost srpskog naroda i države Srbije.

"Čestitam narodu u Republici Srpskoj i Srbiji praznik, ali i svim Srbima širom sveta. Svojom zastavom se ponosimo i čuvaćemo je, umećemo da čuvamo zemlju, ali i zajednički narod. Tako ujedinjeni ostavićemo trag u istoriji Evrope i sveta i imaćemo dobru i sigurnu budućnost", zaključio je Vučić.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je prije 102 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo