12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

15.09.2020 / 12:21 Muzika i Film - Prilagođen format

Završen AJB DOC trening 'Kako snimiti dokumentarac mobilnim telefonom'

Završen AJB DOC trening 'Kako snimiti dokumentarac mobilnim telefonom'

Uz projekcije "AJB DOC" Film Festivala, koji se održava od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu, održan je trening "Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom".

Trening je vodio Adnen Chaouachi, tuniski novinar i TV-producent te dugogodišnji saradnik Al Jazeera Media Institutea, koji je obučio stotine novinara na temu Mobilno novinarstvo i novi mediji. Trajao je tri dana, a održan je virtuelno putem Zoom aplikacije s ograničenim brojem direktnih učesnika te dodatnim brojem posmatrača, saopćeno je iz Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Trening je osmišljen kako bi studentima filmskih akademija, mladim novinarima i producentima dao pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem koristeći mobilni telefon pri snimanju dokumentarnog filma.

- Najvažnija lekcija koju su učesnici ovog treninga naučili je da im nije potrebna skupa oprema da bi ljudima prenijeli priče. Potreban je samo mobilni telefon. To je demokratizacija produkcije. Mobilni telefoni su jeftini i dostupni, samo budite kreativni - ističe Chaouachi.

Andrija Rašović iz Crne Gore naglašava da je učešće na treningu za njega bilo dragocjeno iskustvo.

- Vidjeti lične doživljaje različitih pojedinaca iz regiona i ostalih oblasti koje je obuhvatio ovaj trodnevni trening, ali i problema kojima se oni bave u filmovima koje smo napravili za kratak period, za mene je jako dragocjeno iskustvo. Također, velika lekcija jeste upravo da dokumentarni film nema prepreku. Isto tako, Adnen nam je pomogao demistifikovati mobilni dokumentarac i da je telefon samo još jedan kanal izraza u dokumentaristici čiji je fokus ljudska priča, sada i ovdje, a istovremeno vanvremenska i univerzalna - kazao je Rašović.

Hana Sokolović iz Sarajeva ističe da je trening o kreiranju dokumentaraca mobilnim telefonom jedno od onih iskustava koje za kratko vrijeme dugoročno obogate vaš život.

- Jedna sjajna ekipa mladih i vrijednih umjetnika iz zemlje, regiona pa i svijeta tri dana je pod vodstvom Chaouachija stekla ne samo bazične vještine produciranja dokumentarnog formata mobilnim telefonom, nego i konkretno znanje o upotrebi softwarea, tehničkim kriterijima i elementima sadržaja ovakvog formata koji su potrebi za dobar proizvod. O tome koliko je trener Chaouachi kroz svoju posvećenost, senzibilnost i strpljenje stvorio jedan prirodni autoritet najbolje svjedoči činjenica da su učesnici radili cijelu noć u svojim kućama na svojim mobilnim telefonima kako bi na vrijeme dostavili zadatke koji su dio edukacije - kazala je.

Dodala je da su učesnici pokazali podršku jedni za druge, kakva je u današnjem socijalnom kontekstu češće incident nego pravilo. 

Učesnici imaju rok mjesec dana od završetka treninga za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma mobilnim telefonom. Po isteku ovog perioda voditelj treninga i predstavnici Organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1.500 eura, Samsung Note 20 Ultra mobilni telefon te mentorsku podršku u procesu snimanja.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na narednom izdanju AJB DOC Film Festivala.

Ovogodišnji trening bio je usmjeren na praktični rad polaznika, čemu će se pridavati sve više pažnje na narednim izdanjima edukacija koje se organizuju uz festival.

Trening je organizovao Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Institutom iz Dohe.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo