15°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

15.09.2020 / 11:04 BiH - Amir Kliko

Krajišnik "zaslužio" mjesto u historiji pored nacističkih zločinaca

Krajišnik "zaslužio" mjesto u historiji pored nacističkih zločinaca
Foto: Vijesti.ba

Momčilo Krajišnik, ime i prezime koje, dok se čuje ili pročita, podsjeća na jezovite aktivnosti koje je čovjek pod tim imenom i prezimenom učinio, izjavio je za Fenu dr. sc. Amir Kliko, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i...

...međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, komentirajući vijest Krajišnikovoj smrti.

- Jedan je od osnivača Srpske demokratske stranke, što ne bi samo po sebi bilo za osudu da ta stranka nije osnovana s ciljem provedbe fizičkog uništenja bosanskohercegovačkog multietničkog društva koje je smetalo realiziciji velikosrpske politike koju je predvodio Slobodan Milošević zadnja dva desetljeća 20. stoljeća - kaže Kliko.

Po njegovim riječim, način razaranja tog društva bio je metodama genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u čemu je aktivnost Momčila Krajišnika bila od prvorazrednog značaja.

Preko milion građana Bosne i Hercegovine protjerano je iz svojih zavičaja, preko stotinu hiljada ih je ubijeno, a mnogi gradovi su stavljeni pod opsadu.

- Njihovi stanovnici mučeni su glađu, žeđu, strahom, ginuli su od granata, snajpera, avijacije i drugih oružja i oruđa koje su protiv njih koristili sljedbenici politike u kojoj je Momčilo Krajišnik bio prvi čovjek do osuđenog ratnog zločinca za genocid Radovana Karadžića. Stotine hiljada invalida i hiljade grobalja ostali su kao tužan podsjetnik na djelo Momčila Krajišnika i njegovih saradnika. Među žrtvama genocida, kojeg je izvršila politika na čijem se čelu nalazio Momčilo Krajišnik, hiljade je djece oba spola. Opseg zlodjela u kojima je on bio jedan od ključnih planera i podstrekača nemoguće je opisati u nekoliko redaka. Teško da mogu stati i u nekoliko knjiga. Bila bi potrebna jedna pozamašna enciklopedija zločina - navodi Kliko.

Ističe da je Momčilo Krajišnik postao poznat diljem svijeta po svom važnom mjestu u odgovornosti za ratne zločine nad bosanskohercegovačkim stanovništvom devedesetih godina 20. stoljeća. Međunarodni sud osudio ga je na višegodišnju zatvorsku kaznu.

- Njemu je interijer zatvorske ćelije bio od ranije poznat jer je zbog svog poslovnog kriminala bio osuđen na zatvorsku kaznu u Jugoslaviji. Zasluženo će se nalaziti na zapisanim stranicama svjetske povijesti zajedno s nacističkim ratnim zločincima. Nacistička zlodjela bila su razlog formiranja Međunarodnog suda za ratne zločine u Nürnbergu. Zlodjela sljedbenika i izvršitelja politike, čiji je jedan od glavnih kreatora bio Momčilo Krajišnik, bila su razlog formiranja Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu pola stoljeća kasnije - zaključio je Kliko.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo