5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

15.09.2020 / 10:56 BiH - Direktor MC Srebrenica

Suljagić: Krajišnik uz Karadžića suodgovoran za genocid

Suljagić: Krajišnik uz Karadžića suodgovoran za genocid
Foto: Arhiv - Vijeti.ba

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je, komentirajući vijest o smrti osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, kazao kako je on čovjek koji je genocidnom duhu Radovana Karadžića dao strukturu, protokol, pečat, organizaciju.

- Ako postoji neko za koga možemo reći da je suodgovoran za genocid nad Bošnjacima sa Radovanom Karadžićem onda je to Momčilo Krajišnik - kazao je Feni Suljagić.

On je naglasio kako je "Krajišnik osuđen za zločine protiv čovječosti te da je u presudi protiv njega Haški tribunal utvrdio da djela za koja je on osuđen sadrže takozvani actus reus genocida, ali da mu tobože nisu mogli dokazati namjeru".

- Momčilo Krajišnik je između 1991. i 1996. godine predsjedavao Skupštinom bosanskih Srba. To je forum apsolutno jedinstven u istoriji sličnih događaja po tome što je na njemu u vrlo demokratskom duhu i vrlo demokratskoj debati odlučeno da jedan narod bude fizički uništen odnosno iskorijenjen - istakao je Suljagić.

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik preminuo je jutros u Banjoj Luci u 75. godini od posljedica infekcije koronavirusom. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo