17°C
Mostar 16°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

14.09.2020 / 23:55 BiH - Teške malverzacije

Elektroprivreda BiH ugrožava prioritete EU i srlja u propast

Elektroprivreda BiH ugrožava prioritete EU i srlja u propast
Foto: Vijesti.ba
Grupa inžinjera iz Kine stigla je početkom augusta u BiH te su intenzivirane zajedničke aktivnosti između Kineza i Elektroprivrede BiH u projektu gradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Generalni direktor EP BiH ovih je dana pokušavao uvjeriti domaću javnost u opravdanost i isplativost cijelog projekta.

- Elektroprivreda već duži vremenski period razvija naše razvojne projekte. Ovoj generaciji je pripala izgradnja Bloka 7. To je historijski najznačajniji proizvodni objekat. On je doprinos očuvanju okolišta. On kada bude izgrađen i pušten 2025. godine biće najsavremeniji ovog tipa - poručio je prije nekoliko dana Andelija.

A koliko će "doprinijeti" očuvanju okoliša najbolje govori izvještaj Evropskog revizorskog suda u koji djeluje kao vanjski revizor Evropske unije. U izvještaju se navodi da je jedan od ciljeva Evropske unije postići nultu emisiju stakleničkih plinova do 2050. godine, a Bosna i Hercegovina, kao potencijalni kandidat za članstvo, ugrožava njegovo ostvarenje.

Posebno se problematizira kineski kredit za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane (TE) Tuzla te izravno demantuju navodi čelnika Elektroprivrede BiH.

- Kineske kompanije ne pridržavaju se okolišnih standarda EU. "Evropski zeleni plan" jedan je od prioriteta Evropske komisije. Uprkos najavi s drugog foruma za saradnju "Jedan pojas, jedan put" iz 2019. o ostvarivanju "otvorene, zelene i čiste saradnje", i dalje se nastavljaju realizirati energetski projekti u kojima je gorivo ugljen, navodi se u izvještaju.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EEZ) Janez Kopač nedavno je upozorio da će zbog svega Elektroprivreda BiH od sada uvijek imati mrlju na svojim bilansima, a posebno ukoliko BiH uđe u EU - tada će morati retroaktivno platiti svu nedozvoljenu državnu pomoć. To bi odmah, naglašava Kopač, bio bankrot Elektroprivrede BiH.

Ne treba zaboraviti ni teške političke posljedice koje nosi kineski uticaj, a u tom kontekstu i upozorenja brojnih analitičara iz EU da se iza upornog insistiranja na kineskim investicijama krije teški međunarodni kriminal i korupcija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo