6°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

13.09.2020 / 20:00 Regija - Zlatko Vujović

Vučić će preko SPC kontrolisati Crnu Goru, Rusija će tražiti ustupke

Vučić će preko SPC kontrolisati Crnu Goru, Rusija će tražiti ustupke
Zlatko Vujović / Vijesti.ba
Uticaj Srpske pravoslavne crkve biće presudan, kaže Zlatko Vujović, predsjednik Centra za monitoring i istraživanje iz Podgorice komentirajući rezultate izbora u Crnoj Gori.

- Crkva smatra da je ona dobila izbore i da treba da da mandatara, u konkretnom slučaju riječ je o gospodinu Krivokapiću. Ona će praktično da kontroliše vladu. Imaće i svoje zahtjeve - prije svega uvođenje vjeronauke u škole, kaže Vujović i dodaje:

- Srpska pravoslavna crkva pokreću inicijativu da se na vrhu Lovćena obnovi kapela koju je kralj Aleksandar podigao u čast rođenja svoga sina Petra Drugog na mjestu gdje je nekada bila djelomično porušena Njegoševa kapela, a poslije je izgrađen mauzolej. Sjetimo se da je Dobrica Ćosić novčani dio Njegoševe nagrade uložio u fond za rušenje mauzoleja. Crkva za sada ne pominje rušenje mauzoleja, ali se postavlja pitanje da li će Amfilohije obnoviti kapelu koju je podigao kralj srpske dinastije Karađorđevića kao simbol njihove pobjede nad dinastijom Petrovića i neustavne aneksije Crne Gore od strane Srbije.

Vujović za RSE navodi da Srpska pravoslavna crkva neće tu stati.

- Njoj je najvažnije identitetsko i vrijednosno oblikovanje Crne Gore. Cilj Srpske pravoslavne crkve je stvaranje države u kojoj će pravoslavlje biti ključni element identiteta, kaže Vujović.

On navodi da Vučić kontroliše Srpsku pravoslavnu crkvu te vjerujem i da će Srpska pravoslavna crkva kontrolisati novu vladu.

- Logično je onda zaključiti da će zvanični Beograd kontrolisati vladu Crne Gore, kaže Vujović.

On očekuje i da će zvanična Moskva ispostaviti račun za sve ono što je pomogla opoziciji.

- Moskva je uložila puno novca i medijske podrške da opoziciona priča uspije. Samim tim tražiće da se ispune obećanja. To je više nego jasno. Da li će oni imati strpljenja pola godine, godinu - ne znam. Ali Rusija će svakako tražiti konkretne ustupke, a to što će oni tražiti je na neki način i programska orijentacija koalicije oko Demokratskog fronta. Sjetimo se kako je gospodin Amfilohije nazvao NATO pakt. Nazvao ga je četvrtim njemačkim Rajhom. Sjetimo se njegove kletve - neka bude proklet svako tri puta i tri hiljade puta ko nije vjeran Rusiji, kaže Vujović i dodaje:

- Može li vlada, koju će kontrolisati Srpska pravoslavna crkva i u kojoj će 70 posto kadrova biti proruski orijentisano, biti oslonac NATO pakta u Crnoj Gori? Ne. Čak i ako se ne budu javno zalagali za napuštanje zapadnog vojnog saveza - mislim da će oni uraditi sve da podriju pozicije NATO-a u Crnoj Gori i Crne Gore u NATO-u, navodi Vujović za RSE.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo