20°C
Mostar 27°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

13.09.2020 / 12:46 Ostali sportovi - Parastoni tenis

Prvi egzibicioni meč između takmičara iz BiH i Srbije

Prvi egzibicioni meč između takmičara iz BiH i Srbije
Foto: OKBiH

U okviru projekta „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ u srbijanskom gradu Inđija održan je egzibicioni meč u parastonom tenisu na kojem su učestvovali takmičari iz Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Meč je održan u prijateljskoj atmosferi i u duhu prekogranične saradnje, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH (OKBiH).

Iz Bosne i Hercegovine su se takmičili Haris Eminović, Ivica Vidiček i Darko Pavlić praćeni trenerom Jovicom Šormazom, a iz Srbije Mitar Palikuća, Aleksandar Jevremović i Borislava Ranković Perić.  

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko deset posto svjetskog stanovništva čine osobe sa invaliditetom i jedan od ciljeva spomenutog projekta jeste podsticanje sportskih susreta kako bi se u sportskim aktivnostima povećalo učešće osoba sa invaliditetom.

- Da bismo osobama sa invaliditetom približili sportske sadržaje na rekreativnom, poluprofesionalnom i profesionalnom nivou, moramo ih učiniti dostupnim i prihvatljivim za sve. Projektom, osim organiziranja takmičenja, nastojimo stvoriti i druge preduslove za razvoj parasportova i to kroz nabavku sportske opreme te povećanjem profesionalnih kompetencija i institucionalnih kapaciteta za rad sa osobama sa invaliditetom u oblasti sporta - kazala je Aela Ajdinović, koordinator projektnog tima Olimpijskog komiteta BiH.

Dodala je da je promovisanje parasporta, parasportista iz Bosne i Hercegovine i Srbije, njihovih sportskih uspjeha i životnih priča bitna komponenta projekta kako bi njihova iskustva inspirisala i druge.

Ajdinović je naglasila da će se drugi egzibicioni meč u okviru ovog projekta održati 20. septembra ove godine u Sarajevu, kada će se parasportisti takmičiti u sjedećoj odbojci.

Projekat „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ provode Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Republike Srbije, Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine i Opština Inđija, a okupljeni su pod sloganom „Inspiriši se!“.

Projekat se finansira sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine i Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije, navodi se u saopćenju.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo